Ville Niinistöllä kiehahti: "Hallitus toimii talouden viherryttämistä vastaan"

Politiikka

Hallituksen päätös vastustaan EU:n taksonomia-asetukseen liittyvää säädösehdotusta saa sapiskaa vihreiden europarlamentaarikolta Ville Niinistöltä.

– Hallitus toimii talouden viherryttämistä vastaan. Vain siksi, että myös metsäalalla ympäristöystävällisen kärkihankkeen leiman saamiseksi pitää tehdä edes jotain osoittaakseen vastuuta, Suomi äänestää koko EUn kestävän rahoituksen luokittelun toimeenpanoa vastaan. Kestämätöntä, Niinistö tviittaa.

Hallitus pitää metsien käsittelyn teknisiä kriteerejä osin vaikeasti ymmärrettävinä ja tulkinnanvaraisina.

Hallituksen mukaan tulkinnanvaraisuus voi johtaa siihen, että rahoituksen saaminen metsätalousinvestoinneille vaikeutuisi.

Hallituspuolueista vihreät ja vasemmistoliitto jättivät EU-ministerivaliokunnassa yhteisen eriävän mielipiteen ratkaisusta.

Niinistöstä hallitus sotkee asiat vakavasti.

– Se, että EU tekee kestävän rahoituksen taksonomian, on tarkoitettu juuri ehkäisemään viherpesua ja asettamaan kriteerejä hankkeiden ympäristöystävällisyydelle. Suomen kanta epätieteellinen: kaikki metsähankkeet olisivat automaattisesti kestäviä.

Meppi alleviivaa, ettei jonkin hankeen pääsemättä jääminen taksonomian piiriin tarkoita sitä, etteikö sitä voisi toteuttaa ja siihen investoida.

– Taksonomian tarkoitus on nostaa elinkeinoaloilla vain kärkihankkeita, jotka ovat uudistamassa alaa ilmaston ja muiden ympäristötavoitteiden kannalta paremmaksi.

Vihreiden ex-puheenjohtaja varoittaa, että EU-komissio saattaa jättää koko taksonomian toimeenpanon toteuttamatta, jos Suomen kanta voittaa.

– Silloin talouden viherryttäminen kärsii ja tyhjä viherpesu voittaa.

Niinistön mukaan Suomessa taksonomiakeskustelussa on käytetty vääriä argumentteja.

– Ei se siirrä päätösvaltaa ”Suomen metsistä” EU:lle, eikä koske metsäalaa enempää kuin muutakaan teollisuutta EU:ssa. Suomi vain ajaa epätieteellistä kantaa, jossa kaikki meillä on jo ympäristöystävällistä ”kärkitoimintaa”.

Pitkän Twitter-ketjunsa lopuksi Niinistö lähettää katkerat terveiset hallituksen pääpuolueille.

– Suosittelen Suomen kannan jälkeen suhtautumaan kriittisesti siihen, jos SDP:n ja Keskustan edustajat puhuvat ”vihreistä investoinneista”. Tämä Suomen kanta kun tarkoittaa, että vihreys ei ole tässä laadullinen määre vaan aika lailla lobbareiden määrittelemää tyhjänpuhumista.

Kommentit (2)

  • Lukija69

    Miten Ville Niinistö voi olla noin ”sinisilmäinen vihreä”? Etkö Ville oikeasti ymmärrä, että esitys nakertaa Suomen omaa päätösvaltaa hyödyntää talousmetsiään, joka puolestaan on valtava kysymys viennin ja suomalaisten hyvinvoinnin kannalta? Ei pidä olla uskossaan liian sokea, hyödyt jäävät pienemmäksi kuin haitat.

  • Mustikka

    Ville Niinistö sais kiehua pohjaan, senverran vahingollinen mies suomalaisille tuo on Brysselissä.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen