Vihreän Langan toiminnan päättyminen herättää surua ja tyrmistystä päätoimittajissa

Puoluelehti pystyy tavoittamaan vain pienen osan vihreistä kiinnostuneista ihmisistä, puolue perustelee ratkaisua
Vihreät

Vihreän Langan päätoimittajina vuosien varrella työskennelleet pitävät valitettavana, että vihreät päätti lopettaa puoluelehtensä rahoittamisen. Päätös rahoituksen lopettamisesta johtaa lehden lakkauttamiseen, ja lehden viimeinen numero ilmestyy joulukuussa.

Lehden nykyinen päätoimittaja ja toimitusjohtaja Riikka Suominen kuvailee tunnelmia surullisiksi ja järkyttyneiksi.

– En usko tämän liittyvän siihen, mitä me olemme tehneet. Se liittyy isompaan yhteiskunnalliseen kehitykseen, jossa halutaan vähemmän journalismia ja enemmän viestintää, Suominen sanoo.

– Mielestäni se on tappio moniääniselle keskustelulle ja tappio demokratialle.

Vihreiden puoluesihteerin Veli Liikasen mukaan puoluelehti pystyy tavoittamaan vain pienen osan vihreistä kiinnostuneista ihmisistä eikä levikin kasvattaminen ole onnistunut 450 000 euron vuosittaisella rahoituksella. Puoluelehdeltä vapautuvien varojen suuntaaminen on suunnittelun alla.

Liikasen mukaan puolueen ensisijainen tehtävä ei ole journalismin kustantaminen vaan vaikuttaminen politiikan kautta.

– Meidän suurin painoarvo suomalaisen riippumattoman journalismin ja sananvapauden kannalta on puolustaa niiden toimintaedellytyksiä politiikan puolella. Se on paljon isompi asia kuin se, julkaistaanko me yhtä lehteä, jonka levikki on vielä aika pieni, Liikanen sanoo STT:lle.

Puoluelehtiä rahoitetaan puoluetuesta, jonka suuruus riippuu puolueen kansanedustajien määrästä. Vihreät sai kevään vaaleissa viisi lisäpaikkaa eduskuntaan, mikä tarkoittaa, että vihreiden puoluetuki kasvoi noin 740 000 eurolla vuositasolla. Ensi vuonna vihreät on saamassa puoluetukea runsaat 3,5 miljoonaa euroa.

Päätoimittaja Suominen sanookin, ettei osannut odottaa lehden rahoituksen päättymistä vihreiden vaalimenestyksen jälkeen.

Monissa muissakin puoluelehdissä on ollut tuulista. Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa kävi vaalitappion jälkeen yt-neuvottelut, joissa päädyttiin noin yhdeksän henkilötyövuoden karsimiseen. Myöskään vasemmistoliiton Kansan Uutiset ja SDP:n Demokraatti eivät ole välttyneet irtisanomisilta.

Vihreä Lanka on ilmestynyt vuodesta 1983. Vihreän Langan toimituksessa työskentelee kuusi ihmistä.

Vihreän Langan ensimmäinen päätoimittaja, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) pitää lehden rahoituksen lopettamista valitettavana.

– Kyllä se on surkea kehitys, jos poliittiset printtilehdet häviävät, hän sanoi eduskunnassa STT:lle.

Haaviston mukaan lehdellä on ollut tärkeä rooli jäsenistön tiedon ylläpitäjänä ja keinona saada uusia ihmisiä mukaan liikkeeseen.

Myös entinen päätoimittaja Osmo Soininvaara ilmaisi Twitterissä olevansa tyrmistynyt Vihreän Langan kohtalosta.

– Some-maailma ei korvaa journalismia, hän muotoili.