Vihervasemmisto kypsyttelee Stubb-toimiaan

Eduskunta

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) löylyttämistä himoitseva vihreiden ja vasemmistoryhmien kolmikko kypsyttelee toimiaan.

Suurimman oppositioryhmän SDP:n puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan ryhmät käsittelevät mahdollisia menettelytapoja torstain ryhmäkokouksissa.

Ryhmät haluavat panna valtiovarainministerin tilille eduskunnan suuressa salissa ja mittauttaa ministerin luottamuksen.

SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton ryhmänjohtajat syyttivät tiistaina Stubbia useista eduskunnan edessä annetuista virheellisistä lausunnoista. He katsoivat, että lausunnot on käsiteltävä eduskunnan edessä, julkisuudessa esitetty anteeksipyyntö ei riitä.

Äkäisimpien oppositioedustajien mielestä valtiovarainministeri on suorastaan valehdellut eduskunnalle. Stubb on tämän kiistänyt. Hän myöntää virheensä, mutta sanoo, että virhe ei ole ollut tahallinen.

Eniten on kohistu hallintarekisterin valmistelua koskevista ministerin vääristä lausunnoista. Oppositioryhmät toivoivat, että hallitus toisi asian eduskuntakäsittelyyn pääministerin ilmoituksena tai jopa tiedonantona. Jälkimmäisen käsittely päättyy aina luottamusäänestykseen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti tiistaina, että ilmoitusta tai tiedonantoa ei tule. Hän totesi, että eduskunnalla on omat menettelytavat, joilla oppositio voi saada haluamansa tiedot.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmille riittää Stubbin anteeksipyyntö

Oppositio voi grillata ministeriä eduskunnan kyselytunnilla. Se voi lisäksi äänestyttää ministerin luottamuksesta jokaisen sellaisen lakiesityksen yhteydessä, jossa on ministerin allekirjoitus.

Kolmas vaihtoehto on erillinen välikysymys ministerin asemasta.

Eduskunnassa on parhaillaan sisällä Paavo Arhinmäen (vas.) ensimmäisenä allekirjoittama välikysymys työllisyyspolitiikasta. Välikysymysvastaus käsitellään ensi keskiviikkona ja luottamusäänestys käydään ensi viikon perjantaina.

Mikään ei estä oppositiota tekemästä edellisen rinnalle toista välikysymystä. Mikäli hallitus kaatuisi edelliseen, toinen raukeaisi.

Näköpiirissä ei ole, että vahva enemmistöhallitus kaatuisi opposition välikysymykseen.