Ruokavirasto varoittaa: Viherpeukalon verkko-ostokset voivat saada aikaan ikävää tuhoa luonnossa
Kiehtovatko ulkomaisten puutarhasivustojen erikoiset chililajikkeet tai edulliset kesäkukan siemenet? Kylvöpuuhia suunnittelevan kotipuutarhurin on syytä olla tarkkana verkko-ostoksilla, sillä siemenet voivat olla vaaraksi Suomen luonnon terveydelle.
Kun tilaa koriste- tai hyötykasvien siemeniä netistä, kannattaa ne aina ostaa ammattimaiselta ja luotettavalta puutarha-alan myyjiltä, joiden tuotteet ovat peräisin valvotusta tuotannosta, ohjeistaa Ruokaviraston erityisasiantuntija Miia Pasanen.
– Verkko-ostokset eivät ole ongelma silloin, kun siemenet tilataan noudattamalla kasvinterveyslainsäädäntöä, Pasanen sanoo STT:n haastattelussa.
Jos siemeniä ostaa verkkokaupoista, joiden tuotteiden laadusta ja valvonnasta ei ole takeita, siemenpussi voi sisältää ihan jotain muuta kuin asiakas on tilannut.
Riskinsä on myös ostoksissa, joita tehdään sosiaalisen median harrasteryhmissä.
– Somessa myytävien siementen alkuperästä ei aina ole varmuutta, joten siemenet on parasta ostaa luotettavista lähteistä riskien minimoimiseksi, Pasanen painottaa.
Miten kasvinterveyslainsäädäntöä sitten noudatetaan verkon siemenostoksilla? Pasasen mukaan sillä on olennainen merkitys, mistä maasta kotipuutarhuri on tuotteita ostamassa. Tilauksiin EU:n ulkopuolelta liittyy monia rajoituksia.
– Kun tilataan EU:n ulkopuolelta, pitää kaikilla elävillä kasveilla, kasvinosilla, leikkokukilla ja siemenillä olla aina kasvinterveystodistus (phytosanitary certificate) ja niille pitää tilata tuontitarkastus, Pasanen kertoo.
– Sitä ihmiset eivät aina tiedä, että Kanarian saaret katsotaan kasvinterveyslainsäädännössä EU:n ulkopuoliseksi alueeksi. Siksi sieltä ei saa tilata eikä tuoda mukanaan siemeniä ilman kasvinterveystodistusta.
Ruokavirasto ja Tulli valvovat siemenien maahantuontia. Kun EU:n ulkopuolelta saapuu lähetys, se on tullattava ja samalla on ilmoitettava, onko lähetyksellä todistus.
Tullauksen yhteydessä lähetykselle tilataan maksullinen tuontitarkastus Ruokavirastosta. Myös kasvinterveystodistus on maksullinen.
– Tilattu tuote vaikuttaa siihen, että tehdäänkö sille pelkkä asiakirjatarkastus vai fyysinen tarkastus. Sitten tarkastaja joko hylkää tai hyväksyy sen maahan tuotavaksi.
Ajattelematon tai määräyksistä piittaamaton viherpeukalo voi saada verkko-ostoksillaan kiusallista tuhoa aikaan. Pasasen mukaan siementen mukana voi levitä vieraslajeja, joita ei saa tuoda Suomeen eikä kasvattaa täällä.
– Jos vieraslaji pääsee leviämään puutarhasta luontoon, siitä voi tulla isokin riesa. Esimerkiksi jättiputki on vieraslaji, jonka hävittäminen on todella vaikeaa. Lisäksi siementen mukana voi esimerkiksi levitä virustauteja.
Puutarhureilla on vastuunsa Suomen luonnosta, vaikka viljelykset olisivat vain pienessä takapihan hyötytarhassa tai istutuslaatikossa.
– Meidän kaikkien vastuulla on noudattaa kasvinterveyslainsäädäntöä. Omalla toiminnalla pystyy vaikuttamaan paljon siihen, että Suomen luonto pysyy terveenä, eikä sinne pääse leviämään vieraslajeja tai karanteenikasvintuhoojia, Pasanen selvittää.
– Se voi olla hyvinkin pienestä asiasta kiinni, miten joku tauti pääsee meille leviämään.
Miten kuuluu toimia, jos on töpännyt ja mennyt kylvämään siemeniä asiattomasti?
– Olisi hyvä kaivaa kasvit ylös ja hävittää ne polttamalla tai sekajätteenä. Siemeniä ja kasvijätteitä ei pidä laittaa kompostiin, sillä sieltä ne jatkavat elinkiertoaan.