Vesa Vihriälä Uudelle Suomelle: Keskustelu julkisen talouden vahvistamisesta pakko aloittaa jo nyt

Talous

Kun koronarokotukset pääsevät vauhtiin ja talous alkaa piristyä, hallitus joutuu painimaan julkisen talouden kestävyysvajeen kanssa, työelämäprofessori Vesa Vihriälä varoittaa.

Vihriälä uskoo, että talous virkoaa ensi vuoden toisella neljänneksellä tai viimeistään sen jälkipuoliskolla.

– Jos ajatellaan tätä hallitusta, niin se viimeinen ajankohta, jolloin isoja päätöksiä voidaan panna ikään kuin putkeen, on tulevan kevään puolivälin tarkastelu tai kehysriihen julkisen talouden suunnitelma, Vihriälä toteaa Uuden Suomen Aamiainen Jari Korkin kanssa -videohaastattelussa.

Arvostetun taloustieteilijän mukaan noin viiden miljardin budjettivajetta ei kateta menoleikkauksilla tai veronkorotuksilla.

Sen sijaan Vihriälä kokee, että hallituksen on kyettävä rakennemuutoksiin.

Hän näkee, että työllisyysastetta pitää nostaa, talouden tuottavuuden kasvua parantaa sekä julkista sektoria tehostaa.

– Kysymys on, mitkä ovat ne toimenpiteet, joilla tähän päästään. Ja kyllä niistä keskustelu on pakko aloittaa jo nyt.

Vihriälä uskoo, että 55 vuotta täyttäneiden työllisyyttä nostavista keinoista on löydettävissä sopu, vaikka työmarkkinajärjestöt epäonnistuivat neuvotteluissaan.

– Tarvitsemme korkeamman työllisyysasteen. Suurin ero Ruotsiin, Tanskaan tai vaikka Saksaan tulee juuri näissä ikäryhmissä. Jos meillä olisi Ruotsin työllisyysaste, meillä olisi 80 000 ihmistä enemmän töissä tässä porukassa.

Lisäksi Vihriälä huomauttaa, että työllisyys on aina parantunut, kun työttömyysputken alarajaa on nostettu.

– Luulen, että kaikki lähtevät siitä, että putki tullaan poistamaan, ja nyt kyse on siitä, miten muutosturva siinä yhteydessä järjestetään, Vihriälä ennustaa.