Veroparatiisipalveluita tarjoava yhtiö suositteli Suomen Nordeaa

Veroparatiisit

Yksi maailman tunnetuimmista veroparatiisipalveluita tarjoavista yhtiöistä on suositellut verkkosivuillaan Suomen Nordeaa offshore-palveluita haluaville.

Niin kutsutun offshore-yhtiön toiminta tapahtuu muualla kuin valtiossa, johon se on rekisteröity.

Ocra Worldwide -konserni kertoo offshore banking -kohdasta löytyvällä listalla olevan luotettavia yhtiöitä, joihin Ocra on luonut läheiset yhteistyösuhteet.

Suomen Nordean lisäksi muut pankkisuositukset keskittyvät Neitsytsaarten ja Man-saarten kaltaisiin veroparatiiseihin tai Lontoon kaltaisiin suuriin pankkikeskuksiin.

Verkkosivuillaan Ocra kertoo offshore-bisneksen tarkoittavan heillä kansainvälisen liiketoiminnan suunnittelua, perheiden varallisuudenhoitoa ja verosuunnittelua.

Nordea tiedotti keskiviikkona Ocra Worldwide -konsernin poistaneen Nordean nimen verkkosivuiltaan.

– Nordea ei tee yhteistyötä Ocran kanssa ja Ocra on poistanut Nordean nimen verkkosivuiltaan. Mitään yhteistyösopimusta ei ole koskaan ollut olemassa, Nordea ilmoitti lausunnossaan.

Nordean viestinnästa todettiin aikaisemmin, että pankissa ei ole aavistustakaan, miksi se on yhtiön suosituslistalla.

– Olen nyt selvitellyt tätä eri puolilta taloa, mutta emme tunnista tätä kyseistä toimijaa. Siten en osaa myöskään sanoa, miksi Nordean nimi on siellä sivuilla, sanoi Marko Mettenranta Nordean viestinnästä.

Suomen Nordean lisäksi listalta ei löydy muita mainintoja konsernista. STT ei ole toistaiseksi tavoittanut ketään Ocrasta kommentoimaan asiaa.

Vero-oikeuden professori Tomi Viitala Aalto-yliopistosta arvioi, että Suomen Nordean löytyminen listalta on sille maineriski.

– Tuskinpa nyt on niin, että toinen osapuoli mainostaa sivuillaan toisen palveluita ja käänteisesti ei olisi mitään yhteistyötä. Sanoisin näin, että tämä on Nordean näkökulmasta maineriski näkyä tällä listalla, Viitala sanoo.

Viitalan mukaan yhteistyökumppanien julkinen listaaminen varakkaille tarkoitetuissa pankkipalveluissa on erikoista, koska yleensä suosituksia jaetaan luottamuksellisesti.

Viitalan mukaan Ocra voi haluta luoda brändiä mainostamiensa pankkien kautta mutta mainitseminen myös viittaa yhteistyösuhteeseen.

– Asiantuntijabisneksessä ollaan todella tarkkoja siitä, voidaanko käyttää asiakkaan tai yhteistyökumppanin nimeä referenssinä. Käsittääkseni on niin, että jollei jo sopimuksessa ole sovittu, että saa tai ei saa käyttää, niin mitään ei voi pistää varsinkaan julkiselle sivulle.

Ocra-konsernilla ei tällä hetkellä ole Suomessa omaa konttoria, mutta aiemmin sillä on ollut toimintaa myös Suomessa.

Viimeisin tilinpäätös Suomesta löytyy kaupparekisteritietojen mukaan vuodelta 2014. Työnantajarekisteristä Ocra on poistunut vuoden 2015 keväällä.

Tällä hetkellä Ocran postiliikennettä Suomesta hoitaa Enersense-yhtiö, joka on lähinnä ydinvoimaan keskittynyt konsulttiyhtiö.

Enersensen hallituksessa istuva Aaron Michelin (ent. Saleh), on toiminut Ocra Scandinavian aluejohtajana.

Ennen aluejohtajana toimimista hän on vaikuttanut myös Ocra Finlandissa.

– Ocra Finland Ltd. harjoittaa tax-free-yhtiöiden perustamista mm. Neitsytsaarille ja muihin veroparatiiseihin sekä sijoitusneuvontaa ulkomaisista sijoituskohteista, Michelin eli silloinen Saleh kertoi Talouselämässä (41/1990).

Päivitetty 7. 7. kello 9.27 Nordean tiedotteella.