Venäjällä raportoidaan ennätysmäärä koronakuolemia päivä toisensa jälkeen

Asiantuntijoiden mukaan epäluulo venäläisrokotetta kohtaan on yksi syy synkälle tilanteelle. Esimerkiksi Moskovassa sairaalahoidossa olevista noin 10 000 koronapotilaasta vain noin viidesosalla on rokote.
Venäjä

Suomen rajanaapurissa Venäjällä koronavirustilanne on lohduton. Maassa raportoitiin keskiviikkona jälleen kerran ennätyskorkea lukema koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemantapauksia, kun yli 1  120 ihmisen kerrottiin kuolleen, uutisoi muun muassa sanomalehti Moscow Times.

Viranomaisten mukaan tiistainakin raportoitiin yli 1  100 kuolemantapausta ja lauantaina lukema oli lähes yhtä korkea, kertovat esimerkiksi uutistoimisto Interfax ja uutiskanava CNN.

Venäjän terveysministerin Mihail Murashkon mukaan aktiivisia koronavirustartuntoja on koko maassa tällä hetkellä yli 1,3 miljoonaa.

–  Yli kuukauden ajan olemme seuranneet kasvavia koronatartuntalukuja ja koronapotilaiden määrän lisääntymistä, sanoi Murashko tiistaina venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan.

Sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi on terveysministerin mukaan koko maassa tällä hetkellä yli 268 000 ihmistä. Pääministeri Mihail Mishustinin mukaan heidän hoitoaan varten ja sairaalakuormituksen keventämiseen on osoitettu 56 miljardia ruplaa eli noin 688 miljoonaa euroa, kertoi Tass.

Johns Hopkinsin yliopiston koronavirusseurannan mukaan runsaan 144 miljoonan asukkaan Venäjällä on 28 viime päivän aikana raportoitu lähes 27  000 virukseen liittyvää kuolemantapausta. Uusia tartuntoja on samalla ajanjaksolla raportoitu noin 830  000.

Venäläisasiantuntijoiden mukaan yhtenä syynä nousuun ampaisseille kuolinluvuille on ylikuormittuneen terveydenhuoltojärjestelmän lisäksi kehno rokotuskattavuus. Maan väestöstä vain noin 36 prosenttia on ottanut koronavirusrokotteen, kertoo muun muassa sanomalehti Guardian.

Venäjällä on laajalti käytössä maassa kehitetty Sputnik V -koronarokote. Monet ovat kuitenkin olleet epäluuloisia venäläisrokotetta kohtaan.

Syyskuussa uutisoitiin, että Maailman terveysjärjestö WHO keskeytti Sputnikin lupaprosessin. WHO tai EU eivät ole hyväksyneet Sputnikia käyttöön.

Tassin mukaan esimerkiksi pääkaupungissa Moskovassa yli 500 koronapotilasta on kytkettynä hengityskoneeseen. Heistä vain murto-osalla on koronarokote.

–  Julkinen terveydenhuolto työskentelee täydellä kapasiteetilla. Noin 10  000 sairaalasänkyä on koronapotilaiden käytössä. Neljä viidesosaa sairaalassa olevista koronapotilaista on rokottamattomia, sanoi Moskovan alueen kuvernööri Andrei Vorobjov tiistaina Tassin mukaan.

Maan nousuun ampaisseet kuolinluvut näyttävät nyt kuitenkin vaikuttaneen ihmisten rokotushalukkuuteen, kertoo Moscow Times. Koko maassa annetaan lehden mukaan nyt noin 300  000 ensimmäistä rokoteannosta päivässä, kun se aiemmin lokakuussa oli noin 120  000.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ohjeisti maanantaina alueellisia johtajia määräämään ravintoloita ja tapahtumapaikkoja pitämään ovensa säpissä iltayhdentoista ja aamukuuden välillä. Putinin ohjeistuksen mukaan rajoitukset on otettava käyttöön ennen marraskuun loppua.

Moskovassa on lisäksi astumassa voimaan tiukkoja liikkumisrajoituksia kymmenen päivän ajaksi torstaista alkaen. Ennen liikkumisrajoitusten määräämistä Moskovassa asuvia yli 60-vuotiaita ja riskiryhmään kuuluvia rokottamattomia oli jo kehotettu pysymään kotonaan helmikuun lopulle saakka.