Varoitus: Tämä alue on Putinin seuraava pelikenttä
Britannian hallitus pelkää, että Venäjän presidentti Vladimir Putin käyttää hyväkseen jännitteiden kasvua Länsi-Balkanilla Euroopan huomion ollessa Ukrainan sodassa, Politico raportoi.
− Tällä hetkellä, sodan riehuessa Euroopassa ja Venäjän vaikutusvallan kasvaessa, olisi typerää olla pitämättä silmällä Länsi-Balkania, Britannian ulkoministeri David Lammy sanoo Politicon haastattelussa.
Lehden mukaan Britannia pyrkii edistämään alueen kaikkien kuuden maan liittymistä Euroopan unioniin Venäjän vaikutusvallan patoamiseksi.
− Putinin intressinä on pitää alue epävakaana. Hänen intressinään on pitää alueen maat varuillaan, väestö epävakaana ja käydä alueella kyber- ja hybridisotaa, Lammy toteaa.
Myös Politicon haastattelemat ulkopolitiikan asiantuntijat arvioivat Kremlin pyrkivän hyödyntämään syvälle juurtuneita etnisiä ja uskonnollisia jännitteitä edistääkseen levottomuuksia entisen Jugoslavian alueella.
− Näiden maiden pitää nyt päästä eteenpäin, tai ne ovat jatkossakin Venäjän pelikenttänä, nimettömänä esiintyvä brittivirkamies sanoo Politicolle.
Hänen mukaansa on ”kapea ikkuna”, jonka aikana Balkanin maiden täytyy ”lopettaa aidalla istuminen” ja tehdä toimia EU-jäsenyytensä eteen.
Serbia haki EU-jäsenyyttä vuonna 2009, ja sille myönnettiin ehdokasmaan asema vuonna 2012. Liittymisneuvottelut alkoivat vuonna 2014.
Ulkoministeri Lammy uskoo, että Serbialla on todellisia haluja liittyä EU:hun.
− Mutta on olemassa toinenkin skenaario, ja se on pimeämpi skenaario. Se johtaa oligarkiaan, korruptioon, raskaaseen valtion kontrolliin, jopa poliisivaltioon, hän toteaa.
Serbian presidentin Aleksandar Vučićin yhä autoritaarisempi hallinto on saanut vastaansa laajan protestiliikkeen, jollaista ei ole nähty maassa aikaisemmin.
Maaliskuun puolivälissä arviolta noin 300 000 ihmistä osallistui maan lähihistorian suurimpaan mielenosoitukseen pääkaupungissa Belgradissa.
Kuukausia kestäneet laajat mielenosoitukset lähtivät liikkeelle Novi Sadin kaupungin aseman katoksen romahtamisesta viime marraskuussa.
15 ihmistä sai surmansa, ja tapaus symboloi monelle hallinnon korruptiota. Protestoijat, joita moni on opiskelijoita, vaativat maahan demokratiaa ja riippumatonta oikeuslaitosta.