Vanhusten kotihoidossa rehottaa villi meininki, kertoo SK – töitä tekevät vartijat, järjestyksenvalvojat ja palomiehet

Vanhustenhoito

Tilanne vanhusten kotihoidossa on villi, uutisoi Suomen Kuvalehti. Lehden mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten rinnalla ikäihmisten kodeissa työskentelee vartijoita, järjestyksenvalvojia, palomiehiä ja taksinkuljettajia.

Ongelmaa pahentaa se, että kodeissa työskentelevien henkilöiden kirjavat taustat eivät tule välttämättä esiin palvelutuotannon ketjutusten vuoksi.

Kunnat tekevät palvelusopimuksia sote-alan toimijoiden kanssa, minkä jälkeen pätevät sopimuskumppanit ostavat tuotantoa alihankintasopimuksin. Näitä sopimuksia on tehty vartiointi- ja taksialan yritysten kanssa. Myös palo- ja pelastustoimen henkilöstöä työskentelee kotihoidossa turva-auttajan tittelillä. 

SK kertoo, että kotihoitopalvelujen sisällöstä ja henkilöstön puutteellisesta ammattitaidosta nousevien kanteluiden määrä on kasvussa. Epäpätevään työvoimaan liittyviä valvonta-asioita on Valvirassa vireillä useita. Myös aluehallintovirastoihin on kanneltu kotiin tuotetun hoidon heikosta laadusta.

Kanteluiden joukossa on jopa kuolemaan johtaneita tapahtumaketjuja. 

Valviran ylitarkastaja Elina Uusitalo sanoo lehdelle, että turvallisuusalan koulutus ei anna osaamista, oikeutta ja valmiuksia toimia sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä.

– Hoito- tai hoivatyössä ei voi työskennellä ilman alan koulutusta. 

Valviran mukaan hoidon ja avuntarpeen määrittämistä ei voi missään tilanteessa jättää vartijoiden ja taksinkuljettajien vastuulle.

Kommentit (1)

  • Lukija9

    Kyllä poliitikkomme ovat täysiä tolloja ja täysiä tumpeloita, kun vaativat, että vanhusten pitää saada olla kotona, vaikka ”toinen jalka on haudassa ja enää toinen haudan partaalla”. Mistä ootetaan ne ammatti-ihmiset, jotka joutuvat käymään vanhuksen luona monta kertaa päivässä. Kaiken lisäksi heiltä kuluu tuhottomasti aikaa paikan vaihtoon ja raporttien tekoon. Eikö nyt vihdoinkin ole aika perustaa valvottuja palveluasuntoja ja laitoksia lisää?
    Kun tulen siihen ikään, ettei minulta onnistu enää juuri mikään, haluan ja ”määrään”, että saan paikan laitoksessa, jossa saan aina sillon tällöin läpsäyttää naishoitajaa takamuksille sikäli, kun kykenen ja olen valveilla.
    Vakavasti sanoen, kyllä on aika lopettaa puheet kotiin homehtumisen ihanuudesta!

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen