Vanhasesta PS:n ilmastopuheet takapajuisia, muistutti Googlen ehdosta: “Ei yksikään yritys tule tänne sen takia“

Eduskunta

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) puuttui perussuomalaisten puheisiin eduskunnan budjettikeskustelussa.

Perussuomalaisten ryhmäpuheessa väitettiin, että ”nyt ei ole oikea aika ilmastotavoitteiden ylimitoittamiseen”.

Oppositiopuolueen mukaan hallituksen ilmastonmuutosta hillitsevät ja teollisuuden sähköistämistä tukevat päätökset karkottavat kansainväliset yritykset Suomesta.

Vanhasesta perussuomalaisten logiikka on vinoutunutta.

– Teille on näemmä vaikeaa kaikki, mikä liittyy sähköautoihin, biokaasuun ja yleensä uusiutuvaan energiaan – sellaiseen, mikä ilmastonmuutosta hillitsee, rahaministeri tulkitsi.

– Minun tuntumani on se, että yksikään kansainvälinen yritys ei tule tänne sen takia, että se saisi fossiilisella energialla tuotettua sähköä, Vanhanen sivalsi.

Vanhasen mukaan ulkomaiset yritykset etsivät korkean tason osaamista, joka liittyy juuri vihreisiin ratkaisuihin ja kestävään kehitykseen.

Hän muisteli houkutelleensa aikoinaan Googlea investoimaan Suomeen.

Lopulta amerikkalaisyritys tekikin suuren investoinnin Haminaan.

– Mutta yhtenä ehtona oli se, että he eivät käytä fossiilista energiaa täällä.

Kommentit (6)

 • Lukija67

  Vanhasen meriittilistaan saadaan liittää myös keskustan kannatus tulevissa kuntavaaleissa.

 • Lukija9

  Väheksymättä yhtään Kulmunin tekoja valtionvarainministerinä ja yleensä ministerinä nyt Keskusta ja Suomen valtio ja hallitus saavat olla tyytyväisiä, että Vanhanen otti vastuulleen vv-ministerin salkun. Kyllä hän itse kauan mukana olleena tietää mistä puhuu. Kokemus on valttia ja antaa malttia luoda kuvia tulevaisuudesta ja sen tuomista mahdollisuuksista ja uhkakuvista.

 • myytinmurtaja J-P

  Toisaalta, ottamatta kantaa mainittuihin ilmastopuheisiin, niin varsinkin epäsymmetrisesti muuttuvassa maailmantilanteessa vääränlaisesta luottamuksesta vankkaan kokemukseen seuraa ongelmia. En osaa heittää esimerkkiä historiasta, mutta sellaisia varmasti on, koska kysymyksessä on kuitenkin aivan tavallinen ilmiö. No yksi esimerkki voisi olla kauppatieteelliset (yritytoiminnassa hyödynnettävät) kannattavuuslaskelmat, joiden perusteella kun arvioidaan yritysten tulevaisuuden taloutta menneisyyden tapahtumiin perustuvien muuttujien pohjalta, niin tästä johtuen aina kun tapahtuu jotain menneisyydestä poikkeavaa, esimerkiksi 2008 talouskriisi, joka kuitenkin oli jokseenkin ennakoitavissa, niin se tuli silti kaikille yrityksille ja pankeille (jotka jopa itse siitä etukäteen varoittelivat) ’yllätyksenä’. Tarkoitan, että kaikki yritykset tavalliseen tapaan keskittyivät kehittelemään korkeiden riskien ja tuotto-odotusten ”rising star” tuotteitaan eivätkä lypsylehmätuotteitaan.

 • Lukija67

  Hallituksen suuresti hehkuttama vihreä työllisyys politiikka on tähän mennessä aiheuttanut tehtaitten ja tuotantolaitosten sulkemisia ja tuhansia työttömiä.
  Sanoisin negatiiviseksi työllistymiseksi.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen