Vanhanen kyllästyi persuiluun polttoaineveroilla – potkaisi pallon kierteellä takaisin
Perussuomalaisten toistuva rummutus polttoaineverojen korotuksista sai lopulta valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) turhautumaan syksyn ensimmäisellä eduskunnan kyselytunnilla.
Vanhanen kuunteli aitiossa perussuomalaisten Jukka Mäkysen syytöksiä vihervasemmistolaisesta politiikasta, nousi kyllästyneen näköisenä ylös ja aloitti vastauksen.
– Kysymyksessä oli sellaista pyrkimystä poliittiseen leimaamiseen, että mitä tähän vastaisi, Vanhanen huokaili ja jatkoi:
– Kun viime kaudella perussuomalaiset olivat nostamassa polttoaineiden verotusta, miksi te teitte sen? Oliko se teiltä tietoinen ilmaus siitä, että haluatte olla vihervasemmistolaisia, vai mistä siinä oli kyse?
Vanhasen vastaus nauratti niin perussuomalaisia kuin muitakin.
Jo hetkeä aiemmin Vanhanen oli selvittänyt, että polttoaineverot ovat senttipohjaisia veroja.
– Niihin on tehty käytännössä joka vaalikaudella suunnilleen indeksikorotusta vastaava korotus.
Vanhasen mukaan verojen tuotto pienenisi, jos korotuksia ei tehtäisi. Hän muistutti, että myös perussuomalaisten ollessa hallituksessa polttoaineveroa korotettiin aivan samalla perusidealla.
– Aivan niin kuin yrityksetkin nostavat ajoittain tuotteidensa hintoja, jotta niiden reaaliarvo säilyy ja tulokehitys turvautuu, niin samalla tavalla valtio hankkii verotuloja myös tästä, valtiovarainministeri selvitti.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho halusi kyselytunnilla tietää, aikooko hallitus puuttua esimeriksi kuljetusten hintaan, verotukseen ja palkkojen sivukuluihin teollisuuden investointien edistämiseksi.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) selvitti, että hallitus on jo päättänyt teollisuuden sähköveron laskemisesta EU:n minimitasolle ensi vuoden alussa.
– Tämä on merkittävä kädenojennus teollisuuden suuntaan, mutta on muitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat kilpailukykyymme, esimerkiksi isojen yritysten investointipäätöksiin.
Marin näki, että mikäli Suomi pystyy pitämään koronatilanteen edelleen hyvin kurissa, huomaavat sen myös kansainväliset sijoittajat. He tulevat pääministerin mukaan katsomaan sitä, missä yhteiskunnissa kriisi on onnistuttu hoitamaan hyvin ja missä on vakaa, turvallinen järjestelmä.
Valtiovarainministeri Vanhanen kehotti katsomaan, mitä hallitus kesäkuussa päätti yritysten ongelmien ratkaisemiseksi ja helpottamiseksi.
– Konkurssitilanne kertoo siitä, että tähän mennessä tätä epidemiaa on hoidettu hyvin vastuullisella tavalla.
Vanhasen mukaan olosuhteet ovat äärimmäisen vaikeat, kun maailmanmarkkinat supistuvat. Monien yritysten lomautukset eivät liity hallituksen toimenpiteisiin millään tavalla, vaan taustalla on maailmanlaajuinen koronatilanne.
– Kysyntää ei ole.
Vanhasen mukaan valtion ja työmarkkinatahojen pitää hoitaa asioita yhdessä.
– Se on se tapa, jolla tähän pitää vastata. Tässä haetaan hyvin helppoja ratkaisuja, ikään kuin joku yksittäinen polttoaine olisi se ratkaiseva tekijä. Näin ei ole.
Eduskunnan syyskauden ensimmäinen kyselytunti jäi viikon varrella ilmassa olleisiin aiheisiin nähden vaisuksi.
Opposition haastamisyritykset jäivät sekaviksi ja jotkut ääneen päässeet hallituspuolueiden edustajat eivät vaivautuneet muotoilemaan edes muodollista kysymystä miniluentonsa perään.