Vanhanen: Itämeren kaasuputkea ei pidä politisoida

Turvallisuuspolitiikka

Itämeren kaasuputken (Nord Stream 2) lupaa ei pidä politisoida, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan uusi puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) sanoo.

Hän pitää mahdottomana kuvitelmaa, että Venäjä voisi kaasuputkellaan saattaa Saksan paljon suuremman kansantalouden alistettuun asemaan.

Lupa on Vanhasen mukaan lakiin perustuva tekninen kysymys. Vanhasen mielestä se on käsiteltävä viranomaistyönä, eikä siitä pidä tehdä poliittista kysymystä.

Putki kulkee Suomen talousvyöhykkeen läpi, joten se tarvitsee lakisääteisen ympäristöselvityksen ja rakennusluvan.

Valmistuttuaan vuonna 2019 putki voi lopettaa Venäjän kaasutoimitukset Eurooppaan Ukrainan kautta. Itämeren pohjassa kulkee jo yksi vastaava kaasuputki Venäjältä Saksaan. Se valmistui vuonna 2011.

Vanhanen aloitti tänään ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja. Hän seuraa tehtävässä Antti Kaikkosta, joka siirtyi Vanhasen paikalle keskustan eduskuntaryhmän johtoon.

Valiokunnan keskeistä työsarkaa syksyn aikana ovat eduskunnan vastauksen laatiminen hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen (utp) selontekoon sekä aseellisen avun antamista ja vastaanottamista koskevan lainsäädännön käsittely.

Selonteon käsittelyssä valiokunta joutuu analysoimaan, mitä suuren sotilasmahdin Britannian ero Euroopan unionista merkitsee ulko- ja turvallisuuspolitiikan kannalta. Tarkkailtavaksi tulee myös Turkin tilanne, Syyria – jossa Venäjän pommitukset jatkuvat – sekä EU:n oma ulkopoliittinen selonteko, globalisaatiostrategia.

Ulkoasiainvaliokunta kuulee torstaiaamuna presidentti Sauli Niinistön näkemyksiä kesän ulko- ja turvallisuuspoliittisista tapahtumista.

Turvallisuuspoliittiseen keskusteluun on osallistunut myös Ulkopoliittinen instituutti (UPI). Vanhanen pitää sen Venäjä-selvitystä sinänsä hyvänä, vaikka ei yhdykään selvityksen kaikkiin suosituksin.

Valiokunta kuulee UPIn edustajia utp-selonteon käsittelyn yhteydessä.