Vaikea työmarkkinasyksy tunkeutui keskelle kesää
Porin SuomiAreenassa saatiin torstaina esimakua ensi syksyn työmarkkinaneuvotteluista, kun työnantaja- ja palkansaajajärjestöjen edustajat ottivat mittaa toisistaan keskustelutilaisuuksissa.
Palkoista neuvotellaan ensi syksynä uudenlaisessa tilanteessa, kun Elinkeinoelämän keskusliitto EK viime talvena irtautui keskusjärjestösopimuksista.
EK:n irtautumisen seurauksena sopimuksista neuvotellaan ensi syksynä liittotasolla.
Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtajan Eeva-Liisa Inkeroisen mielestä Suomen kilpailukyvyn parantamista on jatkettava edelleen myös ensi syksyn neuvotteluissa.
– Suomessa on takana talouden menetetty vuosikymmen ja meidän täytyy sitä edelleenkin umpeenkuroa tulevissa työmarkkinaratkaisuissa, Inkeroinen sanoi Porissa.
Inkeroinen kiittelee ammattiyhdistysliikettä aikaansaadusta kiky-ratkaisusta, joka on osaltaan siivittänyt Suomen viimeaikaista talouskasvua.
– Kyllä meidän täytyy tällä samalla linjalla työmarkkinapolitiikkaa jatkossakin harjoittaa, Inkeroinen painotti.
SuomiAreenan keskustelutilaisuuteen osallistuneet palkansaajajärjestöjen edustajat olivat Inkeroisen kanssa eri linjoilla.
SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan työntekijäpuoli lähtee hakemaan palkankorotuksia ensi syksyn ja talven neuvotteluista.
– Minkä suuruisia, sitä ei varmaan kukaan tässä vaiheessa tiedä, Eloranta sanoi.
Teollisuusalojen ammattiliiton Teamin puheenjohtaja Heli Puura muistutti, että Suomessa on harjoitettu palkkamalttia koko kulunut vuosikymmen.
– Kyllä tässä täytyy saada käänne ja muutos palkansaajien palkkojen osalta, Puura sanoi.
Keskusteluun osallistunut valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) muistutti, ettei hallituksella ole työmarkkinaneuvotteluissa minkäänlaista roolia, mutta esitti toiveen työmarkkinaosapuolille.
– Toivon todella sieltä fiksuja, järkeviä ratkaisuja, joilla työllisyyskehitystä ja talouskasvua tuetaan ja pidetään huolta ostovoimasta. Se on palkansaajien ja kotimaisen kysynnän kannalta tärkeää. Siinä meillä voi olla joku rooli, mutta katsotaan sitä sitten syksyllä, Orpo sanoi viitaten mahdollisiin veronalennuksiin.
Orpon mukaan neuvottelijoilla on syksyllä edessään ”tarkan euron paikka” palkankorotuksista sovittaessa.
– Olemme suurella vaivalla ja isoilla uhrauksilla saaneet kilpailukykymme paranemaan. Emme saa tärvätä sitä mitä nyt on tehty, Orpo sanoi.
Orpo muistutti kuulijoita Suomen valtiontalouden tylyistä faktoista: Suomi ottaa tänä vuonna lisää velkaa noin viisi miljardia euroa ja samaan aikaan maassa on lähes 300 000 työtöntä.
– Jos annamme positiivisen vireen jatkua, voimme hyvin nopeasti saada käänteen velkaantumiseen ja työllisyystilanteeseen ja sitä kautta saada Suomi paljon parempaan kuntoon, Orpo jatkoi.