Uusi Suomi: HUS-pomon mielestä hallituksen olisi pitänyt yrittää enemmän Suomen rokotekattavuuden nostamiseksi – "Jopa Italiassa ja Espanjassa tässä on onnistuttu"

Koronarokotukset

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen moittii hallitusta liian vähäisestä panostamisesta rokotekattavuuden nostamiseen. Lehtonen kirjoittaa asiasta Uudessa Suomessa.

Lehtonen huomauttaa, että Suomessa kaikki koronarajoitukset käytännössä poistuivat lokakuun alussa, vaikka täyden rokotussuojan oli 1. lokakuuta mennessä saanut noin 70 prosenttia rokotusikäisistä. Hallituksen koronastrategian virallisena tavoitteena on ollut yhteiskunnan avaaminen, kun yli 12-vuotiaiden rokotuskattavuus nousee 80 prosentin tasolle.

– Olisin itse toivonut niin maan hallitukselta, poliittisten puolueiden johdolta kuin muiltakin vaikuttajilta enemmän yritystä Suomen rokotuskattavuuden nostamiseksi korkealle tasolle. Jopa Italiassa ja Espanjassa tässä on onnistuttu, Lehtonen sanoo.

Suomessa rokotusmyönteisyys on Lehtosen mukaan ollut pitkään Euroopan parhaita. Siksi hänen mielestään on yllättävää, että Suomi on jäänyt koronarokotuksissa täyden rokotussuojan osalta eurooppalaiselle keskitasolle ja muita Pohjoismaita huonommalle tasolle.

– On vaikea arvioida, mikä merkitys rokotusvastaisella disinformaatiolla on ollut asiaan, mutta myös suomenkielisessä sosiaalisessa mediassa sitä levitetään aktiivisesti.

Lehtosen mukaan rokottamattomien ”viides kolonna” kuluttaa nyt Suomessa terveydenhuollon resursseja ja pahimmillaan levittää yleisvaarallista tartuntatautia riskiryhmiin, joiden rokotussuoja ilman kolmatta rokotusta alkaa pian hiipua.

Lehtonen työskentelee myös Helsingin yliopiston terveysoikeuden professorina.