Uudet peltipoliisit otetaan käyttöön torstaista alkaen – ”jäätävän” tarkat kuvat paljastavat myös turvavyön ja kännykän käytön

Uudet kamerat pystyvät seuraamaan samanaikaisesti useaa kaistaa ja ajoneuvoa
Liikenteenvalvonta

Uudet automaattiset liikenneturvallisuuskamerat pääsevät tositoimiin torstaina, kun ensimmäinen uudenmallinen peltipoliisi otetaan käyttöön Kuutostien varrella Kouvolassa.

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta kertoo STT:lle, että aluksi otetaan käyttöön yksi uusi kamera. Jos kaikki toimii suunnitellusti, voidaan kameroiden käyttöä laajentaa nopeastikin.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein ehti jo viime viikolla luonnehtia uusien peltipoliisien ottamia kuvia ”melko jäätäviksi”.

– Kasvot näkyvät kuin passikuvassa. Lisäksi turvavyön ja matkapuhelimen käyttö ja jopa renkaiden urasyvyys voidaan tarkastaa, Pasterstein tviittasi.

Myös Ihalainen sanoo, että uudet kamerat ovat hyvin tarkkoja. Samalla hän toteaa myös perinteisten peltipoliisien ottavan melko tarkkoja kuvia.

Ihalaisen mukaan keskeinen ero vanhoihin kameroihin nähden on mittaustapa. Uudet kamerat toimivat tutkatekniikalla, vanhat peltipoliisit taas tiehen asennettaviin ilmaisinsilmukoihin perustuen.

Uusilla kameroilla pystytään aiempaa paremmin tekemään liikennevalovalvontaa kaupunkien keskustoissa, koska silmukoiden asentaminen keskustoihin on hankalaa.

Ruotsalaisen Sensys Gatso Groupin valmistamilla kameroilla pystytään seuraamaan samanaikaisesti useaa ajokaistaa ja yli kolmeakymmentä eri kohdetta. Uudet peltipoliisit ottavat kuvan kohteena olevasta ajoneuvosta, kun se on muutaman kymmenen metrin päässä valvontatolpasta.

Uusilla kameroilla valvonta kohdistuu ensisijaisesti ajonopeuksiin ja liikennevalojen noudattamiseen. Turvavöiden ja matkapuhelimen käytön valvonta ei Ihalaisen mukaan ole uusien kameroiden varsinainen kohde.

Jos kuitenkin ajoneuvosta on otettu kuva ylinopeuden tai punaisia valoja päin ajamisen takia, voidaan kuvasta todeta myös kännykän käyttö tai se, ettei turvavöitä käytetä. Näistä ylimääräisistä rikkomuksista voidaan antaa liikennevirhemaksu ensi vuoden kesäkuusta lähtien, kun uusi tieliikennelaki tulee voimaan.

Jos uusien kameroiden käyttöönotto sujuu hyvin, voidaan määrää Ihalaisen mukaan lisätä aina 150 kameraan asti. Kilpailutus on tehty 150 kameralle.

Tällä hetkellä Suomen teiden varsilla on noin 970 peltipoliisia. Niiden toimintaan uusien kameroiden saapuminen ei vaikuta.

Poliisilla ei ollut vielä tiistaina tietoa, kuka räjäytti peltipoliisin Ulvilassa Satakunnassa varhain maanantaina.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Erik Salonsaari vahvisti STT:lle, että kyse oli räjähdyksestä. Poliisi selvittää nyt räjähteen laatua.

Salonsaaren mukaan poliisi on saanut ”lupaavan tuntuisia” vihjeitä tapauksesta. Poliisi kaipaa yhä yleisöltä vihjeitä ja havaintoja.