USA: Venäjä karkottanut tuhansittain ukrainalaisia "kokoamisleireille" – todistajat kertovat "raaoista kuulusteluista"

Ukrainan mukaan pakkosiirrettyjä on jo yli miljoona.
Ukrainan sota

Yhdysvallat syyttää Venäjää kymmenientuhansien ukrainalaisten pakkosiirroista Venäjälle tai Venäjän hallinnassa oleville alueille. Osa karkotetuista on Yhdysvaltain mukaan viety niin kutsutuille kokoamisleireille.

Asiaan otti kantaa Michael Carpenter, Yhdysvaltain suurlähettiläs Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestössä (Etyj).

Carpenterin lausunto tukee Ukrainan hallituksen väitteitä, joiden mukaan suuri määrä ihmisiä on karkotettu Ukrainasta Venäjälle tai Venäjän hallitsemalle alueelle. Ukraina on jo aiemmin tuominnut kokoamisleirit, joissa Venäjä sen mukaan kuulustelee pidätettyjä ihmisiä.

Carpenter sanoi, että todistajien lausunnot kertovat ”raaoista kuulusteluista” leireillä. Hänen mukaansa kyse saattaa olla sotarikoksista.

–  Yhdysvallat arvioi, että Venäjän joukot ovat siirtäneet ainakin useita tuhansia ukrainalaisia ​​käsittelyä varten näille leireille ja evakuoineet ainakin kymmeniätuhansia lisää Venäjälle tai Venäjän hallitsemalle alueelle, toisinaan kertomatta evakuoiduille heidän lopullisesta määränpäästään, Carpenter sanoi.

Hänen mukaansa jo pelkästään Mariupolin kaupungista Venäjälle siirrettyjen määrä on noussut tuhansiin.

Ukrainan oikeusasiamies Ljudmyla Denisova sanoi äskettäin, että Venäjän karkottamien ukrainalaisten määrä on kohonnut jo noin 1,2 miljoonaan. Heihin lukeutuu Denisovan mukaan 200  000 lasta.

Taistelut Ukrainassa ovat jatkuneet kiivaina maan etelä- ja itäosassa. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi, että pommitukset ovat jatkuneet koko Luhanskissa, joka on osa itäistä Donbassin aluetta.

Zelenskyin kanslia ilmoitti, että Venäjän joukot yrittävät ottaa Rubizhnen kokonaan hallintaansa, tukkia Lysytshanskin ja Bahmutin välisen keskeisen valtatien sekä vallata Severodonetskin.

Koillisella Tshernihivin alueella kolme ihmistä kuoli ja 12 haavoittui torstaina, kun Venäjä iski kouluun Novhorod-Siverskyin alueella, pelastuspalvelut kertoivat.

Venäjän armeija kertoi iskeneensä Donetskiin ja Harkovan kaupunkiin torstaina. Venäjä ilmoitti surmanneensa yli 170 ihmistä sekä tuhonneensa ukrainalaisia ​​lennokkeja ja raketteja.

Mariupolissa Azovstalin terästehtaalla Ukrainan piiritetyt joukot ovat kieltäytyneet edelleen antautumisesta. Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk sanoi, että ”vaikeita neuvotteluja” käydään 38:n vakavasti haavoittuneen sotilaan evakuoinnista Mariupolista.