Ukrainan varapääministeri: Yhdeksästä humanitaarisesta käytävästä sovittu tänään

Ukrainan sota

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk kertoo, että Ukraina on hyväksynyt yhdeksän humanitaarisen käytävän käyttämisestä ihmisten evakuoimiseksi Venäjän miehittämiltä alueilta tänään.

Vereshtshukin mukaan yksi käytävistä on rajusti pommitetusta Mariupolin kaupungista, josta on mahdollisuus poistua yksityisautoilla.

–  Kaikki humanitaariset käytävät Luhanskin alueelta ovat toiminnassa niin kauan kuin tulitauko venäläismiehittäjien kanssa on olemassa, Vereshtshuk kertoi Telegram-kanavallaan.

Eilen humanitaaristen käytävien kautta evakuoitiin ukrainalaiskaupungeista yli 4 500 ihmistä.

Vereshtshukin ilmoituksesta kertoi ainakin Guardian.

BBC kertoi Luhanskin alueen kuvernöörin Serhi Haidain kertoneen Telegram-kanavallaan, että tänään on yhdeksän evakuointijunaa järjestetty alueelta pakeneville ihmisille.

Ukrainan armeija sanoo, että Venäjän joukot yrittävät murtaa Ukrainan puolustuksen Izjumin kaupungissa Harkovan alueella ja siirtävät sinne lisää joukkoja. Asiasta kertoo ainakin Guardian.

Izjum on strategisesti tärkeä kohde, kuten myös Mariupolin satamakaupunki. Venäjän piiritys Mariupolissa jatkuu edelleen, mutta se ei ole onnistunut saamaan kaupunkia haltuunsa.

Yhdysvaltalainen yksityinen satelliittiyhtiö Maxar kertoo havainneensa kuvistaan 8. huhtikuuta, että venäläisten lähes 13 kilometriä pitkä sotilasajoneuvosaattue on liikkumassa etelään Harkovan itäpuolella. Saattue on havaittu Velykyi Burlukin kaupungin tienoilla.

Venäjä yrittää paikata Ukrainassa syntyneitä tappioita palkkaamalla uudelleen armeijasta vuodesta 2012 vapautettua henkilöstöä, kertoo Britannian puolustusministeriö Twitterissä.

Lisäksi Venäjä yrittää houkutella taistelijoita Moldovassa sijaitsevalta venäläismieliseltä Transnistrian separatistialueelta.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi aiemmin tällä viikolla Sky Newsin haastattelussa, että Venäjä on kärsinyt merkittävistä miehistötappioista Ukrainassa. BBC:n mukaan länsi on arvioinut Venäjän miehistötappioiden olevan 7  000–15  000 sotilasta.