Työllisyysneuvottelut tipahtivat ohuen langan varaan
Toivo yhteisymmärryksen löytämisestä työllisyystoimista horjui pahasti keskiviikkona. SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan kuvailun mukaan eteenpäin vie vain melko ohut lanka.
Vaikeudet eivät ole suuri yllätys, sillä neuvottelujen alusta lähtien on näyttänyt vaikealta sovittaa yhteen hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen näkemyksiä isommista muutoksista ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.
Työllisyystoimia pohtineen työryhmän määräaika on päättymässä perjantaina. Pakka on kuitenkin edelleen pahasti levällään.
Perattavaa on jäämässä ensi viikolle, sillä esimerkiksi SAK:n hallitus on koolla kalenterin mukaisesti ensi viikon alussa ja arvioi silloin tilannetta.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi olevansa tosi pettynyt, jos työmarkkinajärjestöt eivät pääse yhteisymmärrykseen työllisyyspaketista.
– Perjantaina on deadline (takaraja) tässä asiassa, ja odotan, että työryhmä saa konkreettista aikaiseksi, Sipilä kommentoi Ahvenanmaalla Pohjoismaiden pääministerien kokouksen yhteydessä.
Elorannan mukaan neuvotteluissa työllisyystoimista tilanne ei näytä hyvältä. Hänen mukaansa pöydässä ei vielä ole sellaista ratkaisumallia, jota kannattaisi SAK:n päätöksentekoon edes viedä.
– Työryhmä jatkaa työtään, ja sitten ensi viikolla jossakin vaiheessa arvioidaan, mitä aikaiseksi on saatu, Eloranta sanoi.
Eloranta linjasi, ettei järjestö hyväksy työttömyysturvan leikkaamista. Näin myös hallituksen tavoite lisätä ansioturvan muutoksilla työllisyyttä 8 000 ihmisellä näyttää järjestön mukaan vaikealta saavuttaa.
Elorannan mukaan hallituksen tavoitetta ei voi saavuttaa valtiovarainministeriön todentamalla tavalla ilman, että työttömyysturvaa heikennetään.
Hallitus on edellyttänyt järjestöiltä yhteistä esitystä, joka lisää työllisyyttä vähintään 10 000 työllisellä. Tästä 8 000 työpaikkaa pitäisi syntyä ansiosidonnaisen työttömyysturvan muutoksilla.
Eloranta pitää erityisen hankalana sitä, että jo nykylainsäädännössä on karenssipäivät ja sen lisäksi ollaan rakentamassa rinnalle leikkausjärjestelmää, jos työtön ei ole ollut aktiivinen.
– Meidän mielestä tämä on sellainen kaksoisgiljotiinijärjestelmä, jota ei pitäisi tähän järjestelmään synnyttää, Eloranta sanoi.
Työmarkkinajohtajat tapasivat keskiviikkona maan hallituksen edustajia, ja tapaamisessa ruodittiin työllisyystyöryhmän työn tämänhetkistä tilannetta.
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäderin mukaan työllisyystyöryhmässä tiivistetään nyt tahtia. Hänen mukaansa kukaan ei ole valmis heittämään pyyhettä lopullisesti kehään ja paketissa on myös paljon hyväksyttävissä olevia asioita.
Työllisyystyöryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Martti Hetemäki luovutti työryhmän väliraportin keskiviikkona hallitukselle.
Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoi, että arvioiden mukaan olisi mahdollista löytää sellaisia toimia, joiden vaikuttavuus olisi merkittävä.
– Mutta on tietysti kyse vaikeista asioista. Emme ole ihan konkelossa, mutta tarvitsemme jonkinlaista suman purkamista, jotta päästään eteenpäin, Rehn sanoi.
Rehnin mukaan hallitus tapaa työmarkkinajärjestöjen edustajia vielä ensi viikolla, kun työryhmän loppuraportti on julkistettu. Hän toivoo, että kolmikantainen työryhmä pääsee yhteisymmärrykseen työllisyyden parantamiskeinoista.
– Näihin asioihin pitää löytää ratkaisu mieluummin yhteisymmärryksellä sopimusyhteiskunnan hengessä.