Työllisyys otti joulukuussa takapakkia – asiantuntija teki siitä kuitenkin mielenkiintoisen havainnon

Työllisyys

Nopean toipumisen jälkeen työllisyys otti joulukuussa takapakkia ja heikkeni marraskuusta vajaalla 30 000 hengellä.

– Se kuulostaa paljolta, mutta ei itse asiassa ole kovin paljon suurempi kuin normaali kuukausittainen vaihtelu. Muutos ei myöskään kääntänyt työllisyyden trendiä laskuun, kirjoittaa PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari blogissaan.

Janne Huovari arvioi, että työllisyyden heikkenemiseen on todennäköisesti vaikuttanut koronatilanteen synkkeneminen. Tästä kertoo se, että lomautettujen määrä kasvoi uudelleen joulukuussa noin 20 000 hengellä marraskuusta.

– Työllisyystilanne tulee hyvin mahdollisesti uudelleen heikkenemään alkuvuonna ennen kuin rokotukset alkavat tehota. Ihmisten liikkuminen on vähentynyt pitkin syksyä, mutta selvästi vielä enemmän joulun jälkeen. Tämä tulee näkymään myös palveluiden kulutuksessa ja siten alan työllisyystilanteessa, Huovari sanoo.

Toimialojen tilanteet vaihtelevat runsaasti. Palvelualat – majoitus ja ravitsemus, kulttuuri ja viihde sekä liikenne – ovat kärsineet pahoin, mutta liike-elämän palveluissa ja informaatioalalla työllisyys on kasvanut koko korona-ajan.

Toisaalta koronan kanssa on jossain määrin opittu elämään. Vaikka ihmisten liikkuminen on osassa maita vähentynyt jopa kevättä 2020 enemmän, ei missään ole laitettu nyt teollisuutta ja rakentamista kiinni.

Tällä on positiivinen vaikutus myös Suomen vientiin ja työllisyyteen.

– Suomen työmarkkinoiden tilanne näyttäisikin olevan kohtuullisen hyvä, kunhan palveluiden kulutus saa vauhtia pandemian jälkeen, Huovari arvelee.