Työllisyys ja sote-uudistus hallitsevat eduskunnan syksyä
Tiistaina kesätauoltaan palanneen eduskunnan syksyn johtavaksi teemaksi nousee työllisyyden kohentaminen.
Hallituksen linjaa haastaa punavihreä oppositio, jonka lisäksi toiselta puolelta hallituksen maaliin saatteleman kilpailukykysopimuksen tehoa kyseenalaistaa kokoomuksen oikea laita.
Syyskuun aikana työllisyyspakettia pureksii kolmikantainen työryhmä, jolle hallitus on asettanut 10 000 uuden työpaikan tavoitteen.
– Kilpailukykysopimus on keskeisin toimi. Uskon, että työryhmästä syntyy valmista, vaikka siellä on palkansaajapuolelle ja työnantajapuolelle vaikeita ja helppoja asioita, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi saapuessaan eduskuntaan.
Oppositiopuolue SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne uskoo työllisyyspolitiikan hallitsevan eduskunnan syksyä.
SDP tuki kilpailukykysopimusta, mutta vastustaa hallituksen seuraavia askelia esimerkiksi ansiosidonnaisen porrastamisessa.
– Ei ole oikea keino työllisyyteen puuttua työttömien toimeentuloon, Rinne sanoo.
Palkan täydentämistä osin sosiaaliturvalla Rinne taas tukee. Hänen mallissaan peruspäivärahasta voisi tehdä työllistämissetelin, jonka työttömän palkanneelle työnantajalle voisi ojentaa.
Kokoomuksessa on myös äänenpainoja, joiden mukaan hallituksen pitäisi toimia ilman kolmikantaisia työryhmiä.
– Kilpailukykysopimuksen myötä hallituksen kädet ovat loppukaudelta sidotut, kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) sanoo.
Eduskunnassa keskustellaan syksyllä myös liikennekaaresta.
Liikennekaaren ideana on yhdistellä eri liikennemuotoja siten, että samalla matkalipulla voisi käyttää esimerkiksi taksia ja junaa.
– Liikennekaari on loppuvaiheessa, ja kohta ratkeaa, missä muodossa se menee eteenpäin.
Rohkeusasteesta riippuu, että toteutuuko siinä 20 000 uutta työpaikkaa, Sipilä sanoo.
Keväällä keskustelua vaikeutti perussuomalaisten ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) viilentyneet välit.
Nyt taksiliikennettä ollaan vapauttamassa maltillisemmin kuin alun perin kaavailtiin.
Liikenne- ja viestintäministeriö on pakittamassa suunnitelmistaan sallia pienimuotoinen taksitoiminta ilman liikennelupaa.
Valtion budjettia eduskunta käsittelee lähes koko syksyn ajan.
Parin viikon päästä käytävän lähetekeskustelun kautta budjetti etenee valiokuntiin ja joulun alla järjestettäviin äänestyksiin budjetin sisällöistä.
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus pysyy eduskunnan pääpuheenaiheiden listalla myös syksyllä. Sote-lakia koskeva esitysluonnos on lausuntokierroksella kunnissa.
Aikaa kommentointiin on marraskuun alkupuolelle asti.
Rinne haluaisi sote-uudistukseen laajemman parlamentaarisen kädenjäljen, mutta hallituksella ei ole aikomusta luovuttaa valtaa uudistuksesta oppositiolle.
Kesän aikana sosiaali- ja terveysministeri vaihtui. Ministeriksi nousseen Pirkko Mattilan (ps.) sote-linjauksia on luvassa syksyn aikana.
Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen selonteko on syksyn aikana ulkoasiainvaliokunnan käsittelyssä.
Eduskunnan syksy voi tuoda myös yllätyksiä. Esimerkiksi EU:n ja Turkin pakolaissopimus on herkässä vaiheessa.
Taloudessa keskusteluun voivat nousta esimerkiksi Italian pankkisektorin vaikeudet ja Britannian EU-eron vaikutukset.