Tutkimuspäällikkö tuoreesta gallupista Ylellä: Keskusta vuotaa porvaripuolueisiin

Politiikka

Ylen tuoreen kannatusmittauksen mukaan kokoomus on Suomen edelleen suosituin puolue 23,4 prosentin kannatuksella.

Puolueen kannatus on ollut parhaimmillaan keväällä 26 prosenttia, mutta kannatus on yhä silti poikkeuksellisen korkeaa, sanoo tutkimuksen tehneen Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Tuomo Turja Ylelle.

Toiseksi suosituin on pääministeripuolue SDP 20,3 prosentilla. Kolmantena tulee perussuomalaiset (16,1 prosenttia).

Keskustan kannatus on nyt 11 prosenttia. Laskua kuukauden takaisesta mittauksesta on 0,8 prosenttiyksikköä.

Tuomo Turjan mukaan keskustan kannatuksen lasku ei ole ollut viime kuukausina kovin jyrkkää, mutta sitä on kuitenkin tullut 2,5 prosenttiyksikköä huhtikuusta lähtien.

Turjan ei usko sen johtuvan selkeästä politiikka-asiasta, vaan porvaripuolueiden välillä on liikehdintää, josta keskusta kärsii.

– Kokoomus on vienyt keskustan äänestäjiä. Toisaalta perussuomalaisten kannatus on ollut kesän aikana hienoisessa nousussa. Tutkimus näyttää, että keskustan kannatusta vuotaa myös perussuomalaisille, Turja sanoo Ylellä.

Kommentit (4)

 • Lukija9

  KESKUSTAN KANNATUS?
  Suomen keskusta rp:ltä on häipynyt taivaan tuuliin ohjelmallinen linjakkuus ja puolueen johtajuus on hakusessa. Puolue on linjattomuudessaan joo-puolue, jota viedään sinne tänne… Ryhdistäytykää ja hakekaa oma linjanne niin kuin joskus taannoisina aikoina, mikä ei tarkoita peräpeiliin tuijotusta, vaan tuulilasista näkuvien tapahtumien ennakointia? Jos ja kun tämä kannatuksen alamäki jatkuu, ennen pitkää toteutuu se kauan sitten tehty ennustus iltaruskon puolueesta. Ei tunnu yhtään pahalta lähteä uppoavasta laivasta!

 • Lukija64

  Tässähän on käynyt niin, että puolueen organisaatiosta on tullut pelkkä vaaliorganisaatio, ei mitään muuta. Puoluetoimistosta lähtien piiri- ja kuntaorganisaatioihin saakka. Ja päälle vielä muut järjestöt.
  Puolueen ”arvoista” ja periaateohlemastahan ei saa mitään tolkkua ja ne selkeät linjaukset puuttuvat täysin. Nuoriso sanoo EVVK, enkä yhtään ihmettele !

 • Lukija4

  Puolueessa ei käydä (sallita) edes tarpeellista vuoropuhelua. Esimerkkinä Suomenmaan monipuoliset kirjoitukset, joiden pohjalta olisi hyvä käydä asiallista ja laajaa kommentointia. Varmasti kommentointiin on kiinnostusta, mutta eikö tavallisen tallaajan mielipiteet enää keskustaa kiinnosta ja keskustan pää-äänenkannattajassa ne eivät mene sitten läpi.?

  Esimerkin mukaista sallittavuuden puutetta on keskustan toiminnassa laajasti muuallakin. Tavallisen äänestäjän mielipide-ilmasto on tärkeä, koska se on merkittävä äänestyskäyttäytymiseen liittyvä tekijä. Utopiat ja ”hilseen” yli menevät toiminnat koetaan ylimielisinä ja tavallisen ihmisen pois sulkevana äänestäjänä.

 • POUSSU RAIMO

  Kyllähän suurin syy kannatuksen alenemiseen on persujen jatkuva keskustan mustamaalaminen somessa; kun trollien linkkejä luetaan jatkuvasti, eletaan niihin uskoa.
  Puolueen politiikassa ei ole suuremmin valittamista, sanoihan Iltiksen Lauri Nurmikin tammikuussa Ylellä keskustan onnistuneen politiikassaan tosi hyvin, kun puolue on hallituksessa, toteutetaan hallitusohjelmaa ja kuten moni ymmärtää on tämä kausi ollut todella vaativa.
  Puolueen järjestötoiminta on kyllä supistunut olemattomaksi, sen aktivointiin pitäisi keskittyä kautta koko organisaation. Se olisi palvelus myös demokratialle.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen