Tutkimus: Some altistaa yliarvioimaan oman poliittisen tietämyksen tason
Sosiaalisen median arkipäiväistymisen myötä monet suomalaiset ovat saaneet itsevarmuutta oman poliittisen tietämyksensä suhteen.
Åbo Akademin tutkimuksen mukaan tämä suuntaus saattaa johtua siitä, että sosiaalisen median eri alustoilla on helppo saada vahvistusta omille vakaumuksilleen nostamatta poliittisen sivistyksen tasoa.
Nykyään suomalaiset myös yliarvioivat omaa poliittista tietämystään aiempaa enemmän. Liiallinen luottamus omaan poliittiseen tietämykseen oli tutkimuksen mukaan vuonna 2020 yleisempää kuin vuonna 2008.
Tutkimuksen mukaan henkilöt, jotka seuraavat politiikkaa koskevia uutisia verkossa ja sosiaalisessa mediassa, ovat taipuvaisempia yliarvioimaan omaa poliittista ymmärrystään, kuin henkilöt, jotka seuraavat politiikkaa perinteisten tiedotusvälineiden kautta.
– Tutkimustulokset viittaavat siihen, että sosiaalinen media ei edistä poliittisten tosiasioiden oppimista ja että poliittinen oppiminen sosiaalisen median asiayhteyksistä on perinteisiin tiedotusvälineisiin verrattuna parhaimmillaankin minimaalista, Åbo Akademin yhteiskuntatieteen tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Lauri Rapeli sanoo.
Tutkimuksessa havaitussa kehityskulussa nähtiin suuriakin riskejä.
– Jatkossa tällä on vaikutusta demokratiaan, koska se perustuu yleiseen mielipiteeseen, ja voi olla ongelmallista silloin, kun näkemykset perustuvat virheelliseen tulkintaan tai väärään tietoon.