Tutkija: Ranskan Nizzan isku ei ollut ehkä alkuperäinen suunnitelma
Ranskan Nizzassa tapahtunut terrori-isku ei ollut ehkä alkuperäinen suunnitelma, arvelee Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Antti Paronen.
Parosen mukaan tästä kielii, että alustavien tietojen mukaan iskussa käytetyssä kuorma-autossa oli lastina aseita ja räjähteitä, joita piti ehkä käyttää muualla. Hän jatkaa, että rantabulevardilla tehty isku saattoi olla vasta toinen vaihtoehto.
Paronen uskoo, että yliajaja ei luultavasti toiminut yksin, koska aseiden ja räjähteiden hankkimiseen tarvitaan erilaisia verkostoja.
– Olisin taipuvainen uskomaan, että kyseessä on isku, jota on valmistellut enemmän kuin yksi ihminen.
Iskun ajoitus Ranskan kansallispäivänä, heti jalkapallon EM-kisojen jälkeen, kertoo tutkijan mukaan suunnitelmallisuudesta.
– Tämä on täydellinen onnistuminen terrorijärjestön suunnasta katsottuna. He ovat pystyneet näkemään, että jos EM-kisat saadaan järjestettyä turvallisesti, niin valheellinen turvallisuudentunne saattaa ottaa vallan.
Tutkija kummastelee, että mikään järjestö ei ole vielä ottanut vastuuta iskusta.
– Edelleen tämän iskun motiivia ei ole vielä selvillä. Pidän erittäin todennäköisenä, että kyseessä on ääri-islamilaisesti motivoitunut isku.
Paronen jatkaa, että ranskalaisten täytyisi hyväksyä maan olevan sotatilassa terrorismin kanssa. Ranskan presidentti Francois Hollande julisti näin jo Pariisin iskujen jälkeen.
– Vaikuttaa, että terrori-iskun jälkeen on uutta pettymystä siihen, että tällaista tapahtuu. Jos ranskalainen yhteiskunta hyväksyisi, että he ovat sotatilassa, niin tilanne olisi ihan toisenlainen. Silloin potentiaalisiin uhkiin asetettaisiin ihan erilaisia pakotteita kuin nyt.
Pariisin terrori-iskuista asti jatkunut hätätila oli määrä lopettaa 26. heinäkuuta. Presidentti Hollanden mukaan hätätila jatkuu Nizzan tapahtumien takia kolme kuukautta.
Parosen mukaan Ranska on ajautunut pitkälliseen terrorismin kierteeseen, jossa iskuja pääsee tapahtumaan. Terrorismin siemenet versovat vuosien takaa.
Esimerkiksi Europolin pidätystilastot uskonnollisesti motivoituneiden, terroristirikoksiin linkittyneiden ihmisten määrissä ovat kasvaneet maassa vuosi vuodelta ja maahanmuuttajaväestön keskuudessa radikalisoidutaan edelleen.