Tutkija: Leikkauspolitiikka saksi perussuomalaisten suosiota EU-vaaleissa
Siinä missä pääministeripuolue kokoomus kasvatti europarlamenttivaaleissa paikkamääräänsä neljään, perussuomalaiset menetti yhden paikan. Politiikan tutkija Johanna Vuorelma arvioi hallitusvastuun rokottaneen perussuomalaisten kannatusta.
– Olettaisin, että leikkauspolitiikka ja siihen liittyvä kritiikki kohdistui nimenomaan valtiovarainministeri (Riikka) Purran johtamaan puolueeseen, Helsingin yliopiston tutkija Vuorelma sanoi maanantaina.
Vuorelma arvioi, että nyt käytyjen vaalien teemat eivät myöskään olleet perussuomalaisten puolella. Hän arvioi vuoden 2024 europarlamenttivaaleja Suomessa turvallisuusvaaleiksi, jolloin perussuomalaisille tärkeät teemat, kuten maahanmuutto ja ilmastopolitiikan vastustaminen, jäivät taka-alalle.
– Tässä tilanteessa EU:n merkitys on todennäköisesti kirkastunut Suomessa myös monille sellaisille tahoille, jotka perinteisesti suhtautuvat EU:hun hyvin kielteisesti, Vuorelma arvioi.
Kuluneen kevään aikana laitaoikeistopuolueiden ennakoitiin yltävän Euroopan parlamentissa voittoon.
Sunnuntaina monessa Euroopan maassa puolueet kasvattivatkin kannatustaan aiemmasta, mutta Vuorelma kiinnittää huomiota siihen, että monessa Pohjoismaassa kehitys oli päinvastainen.
– Euroopan laajuisesti oikeistohan voitti, mutta sitten Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa taas punavihreät puolueet tekivät todella hyvän vaalituloksen.
EU-vaalien turvallisuusteema näkyy Vuorelman mukaan kokoomuksesta valituissa poliitikoissa.
Uusina europarlamentaarikkoina tulivat valituiksi Venäjän hyökkäyssodan vuoksi runsaasti julkisuudessa ollut Ulkopoliittisen instituutin johtaja ja aiempi presidentinvaaliehdokas Mika Aaltola sekä kansanedustaja ja kenraalimajuri evp. Pekka Toveri. Myös Aura Salla piti puolustusteemoja esillä kampanjoinnissa, Vuorelma huomioi.
Vaaliteemat vaikuttivat hänen mukaansa osaltaan myös siihen, että ympäristöasioihin profiloitunut kokoomuksen pitkäaikainen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen jäi varasijalle.
– Kokoomuksen äänestäjille selkeästi turvallisuus on ollut se keskeisin teema.
Yleisesti ottaen hän arvioi, että Euroopan parlamenttiin Suomesta valitussa joukossa on paljon kokeneita politiikkoja, joilla on ollut vahva asema kotimaassa. Hän arvioi, että uudet europarlamentaarikot edustavat enemmän jatkuvuutta kuin murrosta.
– Kiinnostava yksityiskohta on se, että Marinin alkuperäisestä viisikosta neljä on lähdössä nyt mepiksi.
Hän viittaa Sanna Marinin hallituksen johtoviisikkoon, jossa oli Anderssonin lisäksi Katri Kulmuni (kesk.), Maria Ohisalo (vihr.) ja Anna-Maja Henriksson (r.). He siirtyvät kaikki sukkuloimaan Brysselin ja Strasbourgin väliä.