Tutkija Iltalehdelle Medvedevin raivoisasta purkauksesta: Osoittaa lojaaliutta "isännälle"

Venäjä

Dmitri Medvedevillä on tarve nostaa profiiliaan, sillä entinen pääministeri ja väliaikainen presidentti toimii nykyään vain turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajana, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Jussi Lassila arvioi Iltalehden haastattelussa.

Medvedev julkaisi viestipalvelu Telegramissa ukrainalaisia koskevia uhkaavia tekstejä, joissa hän kertoi ”vihaavansa heitä” ja ”tekevänsä kaikkensa, jotta he katoaisivat”.

Lassila uskoo, että Medvedev pyrkii miellyttämään Venäjän presidentti Vladimir Putinia.

– Medvedevin ensisijainen yleisö on Venäjän eliitti. Kiertoreittiä pitkin viestit menevät itse isännälle, eli Putinille.

Tutkija katsoo, että Medvedev haluaa tuoda omaa kantaansa julki. Lassila epäilee, että purkaukseen saattaa vaikuttaa hänen henkilökohtainen katkeruutensa länsimaiden talouspakotteita kohtaan.

– Joko Medvedev haluaa profiloitua eliitin suuntaan turvaneuvostossa kärkkäänä, eikä pehmopelurina. Tällä tavoin hän suojelee omaa asemaansa, jos epäluottamus Putinin keskuudessa kasvaa. Eli hän ei ole lipeämässä riveistä, vaan haluaa osoittaa ehdotonta lojaaliutta presidentille.

Lassila ei usko, että Medvedeviä oltaisiin nostamassa Putinin seuraajaksi.

Jotain saattaa silti olla tapahtumassa Kremlin kulisseissa.

– Joko taustalla on asemointia mahdollisesti laajenevien repressioiden varalta. Eli toisin sanottuna siellä olisi päitä putoamassa Kremlin hallinnossa.