TS: Saarikko kovistelee yliopistoja – "Mikä on linja?"
Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko perää yliopistoilta johdonmukaisuutta suhteessa uusiin koulutusvastuisiin.
– Näin ei nyt valitettavasti ole, Saarikko kirjoitta Turun Sanomissa.
Keskustajohtajalla on jäänyt hampaankoloon Elinkeinoelämän keskusliiton (EK), Akavan ja muutamien yliopistojen hallitusten puheenjohtajien viime viikolla julkaisema kannanotto, jossa kritisoitiin hajautetumpaa korkeakoulupolitiikkaa.
Myös tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.) on moittinut ulostuloa kovin sanoin.
Saarikkoa hämmästyttää se, että allekirjoittajien joukossa olivat sekä Turun yliopiston että Åbo Akademin hallitusten puheenjohtajat.
– Sekä Turun yliopisto että Åbo Akademi ovat jälleen hakeneet uusia koulutusvastuita itselleen, muun muassa oikeutta oikeustieteen maisterin tutkintoon Åbo Akademiin. Olisi kohtuullista, että yliopistojen viesti olisi mahdollisimman yhteneväinen ja selkeä siitä, halutaanko koulutusvastuita laajentaa nykyisestään vai ei. Nyt viesti jopa yksittäisten yliopistojen sisältä on valitettavan sekava, jopa ristiriitainen.
Saarikko varoittaa, että korkeakoulukentän sekava viesti heikentää maakunnallista edunvalvontaa ja sitä kautta maakunnan nuorten ja elinkeinoelämän mahdollisuuksia.
– Päättäjät tällainen sekava viestintä jättää hämilleen.
– Mikä on Turun yliopiston linja? Mikä on Åbo Akademin linja?
Saarikko muistuttaa, että Turun yliopiston koulutusvastuisiin lisättiin kesällä 2019 kone- ja materiaalitekniikan DI-koulutus.
– Turussa oli pitkään toivottu mahdollisuutta saada järjestää omaa diplomi-insinöörikoulutusta.
– Åbo Akademi puolestaan on saanut tällä vaalikaudella uuden proviisori-koulutuksen farmasian alalla. Turussa on siis oltu vahvasti saamapuolella viimeaikaisessa korkeakoulupolitiikassa.
Korkeakoulupolitiikasta ryöpsähti vilkas keskustelu sen jälkeen, kun tiede- ja kulttuuriministeri Kurvinen avasi Helsingin Sanomien haastattelussa näkemyksiään hajautetummasta koulutuksesta.
Kurvinen sanoi haluavansa kääntää keskittävän korkeakoulupolitiikan suunnan. Hänen mukaansa ”pienikin yksikkö voi olla hyvä ja profiloitunut”.
Samassa artikkelissa Helsingin yliopiston emerituskansleri, nykyinen Åbo Akademin hallituksen puheenjohtaja Thomas Wilhelmsson kritisoi Kurvisen näkemyksiä.
– On voimavarojen tuhlausta, jos monia asioita on liian monessa paikassa, Wilhelmsson perusteli näkemystään.