TK: Suosittu pätkäpaasto saattaakin sisältää merkittävän terveysriskin, kertoo tutkimus
Suositulla pätkäpaastolla voi olla haitallisia terveysvaikutuksia, kertoo tuore tutkimus. Siitä kertoo myös Tieteen Kuvalehti (TK).
Painonhallinnan apuna usein käytettävässä 16/8-paastossa syöminen tapahtuu kahdeksan tunnin aikana ja loppuaika paastotaan. Syöminen voidaan lopettaa esimerkiksi kello 20 illalla ja seuraavaksi aterioidaan kello 12 seuraavana päivänä.
Vuosia kestänyt seurantatutkimus osoittaa, että kyseistä pätkäpaastoa noudattaneilla oli jopa 91 prosenttia suurempi riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin verrattuna niihin, jotka söivät päivän ateriansa 12–16 tunnin aikana.
Shanghain Jiao Tong -yliopiston tutkimukseen osallistui yli 20 000 ihmistä, joiden ravitsemustottumuksia ja sydänterveyttä kartoitettiin vuosina 2003–2018.
Havainnointitutkimuksessa ei selitetä syytä tuloksille, ja niistä onkin liian aikaista tehdä varmoja johtopäätöksiä.
Tutkimuksen pääkirjoittaja Victor Wenze Zhong kuitenkin kertoo TK:lle, että 16/8-paastoa noudattavilla oli vähemmän lihasmassaa kuin niillä, jotka eivät aikarajoittaneet syöntiään.
Vähäinen lihasmassa on yhteydessä muun muassa suurempaan riskiin kuolla sydänsairauksiin.
Shanghain Jiao Tong -yliopiston epidemiologian ja biostatistiikan laitoksen professori ja johtaja Zhong sanoo TK:lle, että tutkimuksen perusteella näyttää olevan tärkeämpää, mitä syö kuin milloin syö.