Tiilikainen: Viljelijätukien maksatus on järjestyksessä
Viljelijät saavat kesäkuun loppuun mennessä viimeisetkin rästissä olleet tukensa, lupaa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).
Tiilikainen sanoi eduskunnan keskustelussa opposition maatalousvälikysymyksestä, että ministeriön ja Maaseutuviraston yhteistyö on toiminut hyvin, kun virastoa on ohjattu suoremmin ministeriöstä.
Ministeri kertoi, että tämän vuoden tukimaksuja voidaan aikaistaa viime vuoteen verrattuna ja useita kymmeniä miljoonia euroja siirretään keväältä 2017 jo tämän vuoden lopulla maksettavaksi.
Tiilikainen kiitteli oppositiota hyvästä välikysymyksen aiheesta ja sanoi olevansa maataloudesta vastaavana ministerinä helpottunut.
– Olen helpottunut myös siitä, että myös oppositio SDP:tä lukuun ottamatta suhtautuu vakavasti maatalouden vaikeaan tilanteeseen.
Tiilikainen sanoi ottavansa auliisti vastaan rakentavia esityksiä oppositiosta.
– Sellaisia eivät ole valitettavat yksittäiset puukoniskut viljelijöiden selkään lehtien palstoilla tai tässä salissa.
Selkään puukottelua ei sävyisässä välikysymyskeskustelussa nähty. Sekä oppositio että hallitusrintama pahoittelivat yhdessä viljelijöiden ahdinkoa ja kaipasivat toimia sen helpottamiseksi.
RKP:n Mats Nylund kiitteli vuolaasti keskustan ryhmäpuheenvuoroa ja sanoi, että mikä tahansa välikysymyksen allekirjoittanut eduskuntaryhmä olisi voinut esittää sen.
Lähinnä hallitukselta tivattiin maatalouden luvattua kriisipakettia, joka olisi mieluusti nähty annettavan jo nyt lisäbudjetin yhteydessä. Tuleva valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi, että kriisipaketista päätetään syyskesällä hallituksen budjettiriihessä.
Orpo muistutti, että kehyksissä on jakamatonta varausta vain noin 90 miljoonaa euroa.
– Siksi minä painotan niitä kaikkia muitakin toimia. Toimia Euroopan unionissa, sääntelyn purkua, kotimaisen ruuan kysynnän ja käytön lisäämistä julkisissa hankinnoissa.
Keskustan ryhmäpuhuja Jari Leppä muistutti, että maatalouden kannattavuutta ovat heikentäneet tuottajahintojen lasku, Venäjä-pakotteet ja vastapakotteet, maitokiintiöiden poisto, liiallinen byrokratia ja viimeisimpänä tukimaksatusten viivästyminen.
– Esimerkiksi maitotilan bruttotulot ovat vuoden aikana pudonneet noin 40 prosentilla. Tilat elävät kädestä suuhun. Samanlainen on tilanne myös lihantuotannossa ja kasvinviljelytiloilla.
Lepän mukaan investointeja on jäädytetty eli tulevaisuustyöstä on jouduttu tinkimään.
– Raskas byrokratia tarkoittaa loputonta paperisotaa ja sitä, että tilalla on samaan aikaan valvontaeläinlääkäri ja tukitarkastajat mittaamassa aareja pellolla. Laskupino kasvaa ja sähköjen katkaiseminen uhkaa. Tuet on maksettu milloin sattuu.
Näin ei Lepän mukaan voi jatkua.
– Ensinnäkin, tarvitsemme ministeri Tiilikaisen esittämän maatalouden kriisipaketin, jotta tämänhetkistä kannattavuusongelmaa helpotetaan. Keskusta edellyttää, että hallitus päättää kriisipaketista pikaisesti. Nyt tehdyt päätökset valtion takauksista ja lyhennysvapaavuosien lisäämisestä on hyvä alku.
Myös byrokratiaa on Lepän mukaan karsittava nopeasti ja viljelijän oikeusturvaa kohennettava. Kauppaan on löydettävä oikeudenmukaisemmat ja reilummat tavat.
Kuva vaihdettu kello 20.40.