Tiilikainen: Pariisin ilmastokokouksessa onnistuttava

Ilmastopolitiikka

Pariisin ilmastokokoukseen valmistautuva maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) pitää tärkeänä, että kokous pidetään terrori-iskuista huolimatta.

– Ylipäätään emme saa antaa pelolle valtaa, vaan on mentävä eteenpäin, ministeri opastaa.

Kokoukseen odotetaan yli 40 000 osallistujaa ympäri maailmaa ja raskaan sarjan valtionpäämiesedustusta Barack Obamasta Vladimir Putiniin.

Ranskan hallitus ilmoitti jo viikonloppuna, että kokousta ei peruta Pariisin terrori-iskun vuoksi. Osa oheistapahtumista jää kuitenkin turvallisuussyistä pitämättä.

Kuuden vuoden takainen Kööpenhaminan ilmastokokous oli floppi, mutta nyt näyttää paremmalta. Suomi ja EU hakevat Pariisista sitovaa ja pitkäaikaista sopimusta, jossa on sovittu miten maapallon ilmaston lämpeneminen rajataan kahteen celsiusasteeseen.

Tiilikainen muistuttaa, että Kööpenhaminassa oli vain muutamia kymmeniä kaikkia velvoittavaan sopimukseen halukkaita maita.

– Tällä kertaa koko sopimusrakennelma lähtee siitä, että 161 maata on itse ehdottanut, mitä he ovat valmiita tekemään ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Tiilikaisen mukaan kokouksessa on onnistuttava, mutta samalla jalat kannattaa pitää maassa. Hän huomauttaa, että ennakkoon annetut ilmastolupaukset tai sitoumukset eivät kuitenkaan riitä kahden asteen lämpenemisrajan alla pysymiseen.

Ennakkolupaukset riittävät ministerin mukaan noin kolmen asteen lämpenemisvauhtiin, mikä Suomessa merkitsisi keskilämpötilojen nousua jopa 4-6 asteella.

Suurin kiinnostus Pariisissa liittyy ministerin mukaan siihen, mitä siellä kirjataan pidemmän tähtäimen tavoitteista, ja millä aikaväleillä annettuja ilmastositoumuksia tarkistetaan.

– Ja tässä Suomi ja EU yhteisesti ajavat sitä, että tulee myös tämmöisiä pitkän aikavälin kunnianhimoisia tavoitteita. Ja esimerkiksi viiden vuoden välein tarkistetaan niitä annettavia lupauksia.

Ministerin mukaan Suomea koskevia metsien käyttöön tai hiilinieluihin liittyviä kohtia ei tiettävästi ole neuvotteluissa auki. Sen sijaan Pariisin kokouksen jälkeen rakennettavassa EU:n energia- ja ilmastopaketissa vuosille 2020-30 nämä asiat tulevat vastaan.

– Nämä päätökset ovat meillä varmasti hyvin tarkassa vahdinnassa, Tiilikainen sanoo.