Tiilikainen optimisti – Pariisin sopimus lauantaina?
Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) arvioi, että Pariisin ilmastoneuvotteluissa päästään lopputulokseen huomenna lauantaina.
Isäntämaa Ranska esittelee uusimman sopimusluonnoksensa aamulla.
Neuvottelut ovat venyneet ja vanuneet. On kulunut parisen viikkoa siitä, kun 150 maan valtionpäämiehet kannustivat Pariisissa neuvottelijoita hakemaan sopimusta.
Tiilikainen pitää selvänä, että huomisaamun esityksellekään ei heti hurrata, vaan vääntö jatkuu. Joidenkin lähteiden mukaan tavoitteena on päästä maaliin puoleen päivään mennessä.
Alun perin valmista piti tulla jo tänään perjantaina.
Tiilikaisen mukaan neuvottelijavaltiot ovat sinänsä tyytyväisiä Ranskan tapaan hoitaa ja johtaa neuvotteluprosessia.
Tiilikainen sanoi illalla, että neuvotteluissa on kuljettu koko ajan parempaan suuntaan ja edellytykset aikaisempaa kattavampaan sopimukseen ovat olemassa. Siitä ei kuitenkaan tule kaikilta osin oikeudellisesti kattava.
Kiikarissa on tavoite, että maailman keskilämpötilan nousu jäisi kahteen asteeseen, jopa alle. Kunnianhimoisempi tavoite on 1,5 astetta.
Maailman keskilämpötilan nousu 1,5 asteella tarkoittaa Suomessa kolmen asteen keskilämpötilan nousua.
Maailman keskilämpötila uhkaa nousta 2,7 – 3 astetta vuoteen 2100 mennessä, jos valtiot pysyvät aikaisemmissa päästölupauksissaan.
Eripuraa on myös rahasta. Kehittyneet maat haluavat viime vuosina vahvasti kasvaneet kehittyvät maat vahvemmin mukaan vastuunkantoon ja rahoitukseen.
Ministeri korosti, että tulevan sopimuksen on oltava vaikuttava. EU on rakentanut kunnianhimoisten maiden liittoutumaa saarivaltioiden ja Afrikan maiden kanssa. Siihen on liittynyt myös Yhdysvallat.
Suomi on Tiilikaisen mukaan vaikuttanut omalta osaltaan EU:n suuntaviivoihin. Lisäksi EU-maat ovat kahdenvälisissä tapaamisissa yrittäneet rohkaista empiviä maita kunnianhimoisempiin ratkaisuihin. Suomen neuvottelijat tapasivat viimeksi Indonesian edustajia.
Neuvottelujen yksi kiistakohta on myös se, missä tahdissa Pariisin kokouksen jälkeen tarkastellaan ilmastokehitystä.
Seuraavaa tarkastelupistettä, jossa tehtäisiin mahdollisesti uusia päästösopimuksia, kaavaillaan vuoteen 2019.