THL:n ylilääkäri pitää väitteitä AstraZenecan rokotteen heikosta tehosta ikäihmisille uutisankkana

Koronarokotukset

Tiedot Oxfordin yliopiston ja lääkeyhtiö AstraZenecan kehittämän koronarokotteen heikosta tehosta ikäihmisille ovat vääriä, sanoi Saksan terveysministeriö tiistaina.

Virheelliseen tietoon viittasi myös THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek, joka luonnehti STT:lle tietoja rokotteen kehnosta tehosta yli 65-vuotiaille uutisankaksi.

Saksalaislehdet Bild ja Handelsblatt uutisoivat aiemmin hallituslähteisiin nojaten, että AstraZenecan rokote olisi varsin tehoton yli 65-vuotiaille.

Handelsblattin mukaan teho olisi vain noin 8 prosenttia. Uutisissa myös ennakoitiin, ettei rokote luultavasti saa Euroopan lääkeviraston (EMA) siunausta yli 65-vuotiaiden rokottamiseen.

Nohynek sanoi STT:lle, ettei 8 prosentin teho voi pitää aiemmin tiedossa olleiden tutkimustulosten valossa paikkaansa. Hänen mukaansa olisi vaikea kuvitella, miten tiedot olisivat voineet yhtäkkiä muuttua niin rajusti.

–  Aiemmat immunogeenisuustulokset näyttivät ikäihmisillä ihan kohtuullisen hyviltä. Tulokset olivat jonkin verran alhaisempia kuin nuoremmilla ihmisillä, mutta ne eivät näyttäneet mitenkään huonoilta. Sen pohjalta voisi odottaa, että päästään ylitse Euroopan lääkeviranomaisen asettaman alarajan eli 50 prosentin tehon, jotta myyntilupa heltiää. Mutta sitä me emme vielä tiedä, tuleeko sitten jotain ikäryhmäkohtaista suositusta.

Lääkeyhtiö AstraZeneca kiisti jo aiemmin väitteet alhaisesta tehosta. Yhtiön edustaja viittasi tiedelehti Lancetissa viime vuoden puolella julkaistuihin tuloksiin.

Testitulokset viittasivat siihen, ettei rokotettavan iästä koituisi ongelmaa. Tuolloin uutisoitiin, että rokote voisi tuoda vahvaa immuunivastetta jopa yli 70-vuotiaille.

Saksan terveysministeriö sanoi, että tuoreimmassa uutisoinnissa on sekoittunut kaksi asiaa.

–  Noin kahdeksan prosenttia AstraZenecan testeihin osallistuneista oli 56–69-vuotiaita ja kolmesta neljään prosenttia yli 70-vuotiaita. Tämä ei suinkaan tarkoittanut, että nämä olisivat rokotteen tehokkuutta koskevia prosentteja, terveysministeriö sanoi AFP:n mukaan.

Aiemmin on kerrottu, että AstraZenecan koronarokote antaisi yleisesti ottaen noin 70-prosenttisen suojan koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

THL:n Nohynek sanoi, että Suomessa odotetaan innokkaina sitä, mitä uutta tietoa AstraZenecan rokotteesta on kertynyt aiemmin julkaistujen tietojen jälkeen.

Tuoreimmat tiedot kokonaistehosta ja tehosta eri ikäryhmille ovat EMA:n puntaroitavana. Niistä ei ole vielä kerrottu julkisuuteen.

EMA:n odotetaan käsittelevän rokotteen käyttöönottoa perjantaina. Jos EMA puoltaa käyttöä, EU-komission pitää vielä antaa rokotteelle myyntilupa.

Jos rokotetta ei jostain syystä suositeltaisikaan yli 65-vuotiaille, se aiheuttaisi Suomelle ongelmia.

–  Se aiheuttaisi ongelmia, koska meillä on rokotusstrategia, joka sanoo, että haluamme ehkäistä tautitaakkaa ja kuolemia ja vähentää elinvuosien menetystä ja ylläpitää terveydenhuollon kantokykyä. Jos meillä sairastuu ja kuolee eniten ihmisiä vanhoissa ikäryhmissä, mitkä meidän keinomme sitten ovat suojata heitä, jos meillä ei yhtäkkiä olekaan sitä rokotetta, minkä ajattelimme mahdollistavan massarokotukset, Nohynek sanoi.

THL seuraa, millaisia päätöksiä EMA:lta ja komissiolta tulee.

–  Sen jälkeen olemme paremmassa asemassa sanomaan, miten ja millä vauhdilla jatkamme rokotusstrategiaa Suomessa.