Terveellisenä pidetty vaihtoehto voikin olla jotain ihan muuta – Tiesitkö tämän jogurteista?
Monet elintarvikkeet saattavat vaikuttaa terveellisemmiltä kuin ne todellisuudessa ovatkaan.
Terveellisinä markkinoidut ruoat saattavat kuitenkin olla jopa vähemmän ravitsevia kuin tavalliset vaihtoehdot, kirjoittaa tieteellisiä tutkimuksia julkaiseva Study finds -sivusto.
Gluteenittomia tuotteita ei esimerkiksi kannata välttämättä nauttia, ellei sinulla ole gluteeniherkkyyttä tai keliakiaa.
Gluteenin korvaamiseksi monissa tuotteissa käytetään esimerkiksi tapiokatärkkelystä, perunatärkkelystä, maissitärkkelystä ja riisijauhoa. Tuotteet ovat myös yleensä ultraprosessoituja ja jalostettuja, joten niistä puuttuu vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua. Lisäksi sokeria lisätään, jotta ruoat olisivat maukkaampia ja kilpailisivat vehnäpohjaisten tuotteiden kanssa.
Rasvattomat jogurtit puolestaan sisältävät usein merkittäviä määriä lisättyä sokeria maun kompensoimiseksi. Parempi vaihto on täysrasvainen, makeuttamaton jogurtti hedelmien kera nautittuna. Rasvaton versio makeuttamattomasta jogurtista on toinen vaihtoehto.
Kasvis kuulostaa aina terveelliseltä, mutta kasvissipsit eivät ole sen terveellisempiä kuin perunalastut. Niissäkin pääraaka-aineena on usein perunatärkkelys, ja kasvissipsit uppopaistetaan aivan kuten perunalastut.
Myslipatukat kuulostavat terveelliselle välipalalle, mutta ne sisältävät yleensä suuria määriä lisättyä sokeria.
Entä kannattaako valita bataattiranskalaiset tavallisten ranskalaisten sijaan? Sillä ei ole niin väliä, sillä niiden ravintosisältö on hyvin samanlainen. Bataatin edut kapenevat pieniksi öljyssä paistamisen jälkeen.
Juttuun lisätty maininta myös makeuttamattomasta rasvattomasta jogurtista 22.10. kello 10.04.