Tämä tartunta aiheuttaa kivuliaita rakkuloita herkille alueille – Parantavaa hoitoa ei ole
Genitaaliherpes on yleinen sukupuolitauti, joka voi aiheuttaa sangen ikäviä oireita, kertoo Potilaan Lääkärilehti.
Genitaaliherpes eli sukuelinherpes voi aiheutua kahdesta eri virustyypistä: HSV-1:stä ja HSV-2:sta. Niistä jälkimmäinen on yleisempi genitaalialueen infektioiden aiheuttaja, kun taas HSV-1 yhdistetään useammin huuliherpekseen.
Molemmat virustyypit voivat kuitenkin aiheuttaa infektion kummallakin alueella.
– Tartunta tapahtuu yleensä suorassa ihokontaktissa, useimmiten seksuaalisen kanssakäymisen yhteydessä, jossa toisella osapuolella on aktiivinen herpesinfektio tai oireeton viruseritys, artikkelissa sanotaan.
– On tärkeää huomata, että tartunta voi tapahtua, vaikka oireita ei olisikaan näkyvissä, sillä virus voi ajoittain erittyä iholta oireettomasti, jutussa tähdennetään.
Ensimmäinen genitaaliherpestartunta aiheuttaa usein voimakkaampia ja pidempikestoisempia oireita kuin myöhemmät uusiutumiset.
Tyypillisiä oireita ovat pienet ja kipeät rakkulat geenitaalialueella eli emättimessä, kohdunkaulassa, peniksessä, terskassa tai esinahassa. Rakkuloita voi ilmaantua myös peräaukon ympärille, pakaroihin tai reisiin.
– Rakkulat rikkoutuvat ja muodostavat kivuliaita haavaumia, jotka voivat kirvellä, kutista ja aristaa.
Ensimmäiseen infektioon voi liittyä myös yleisoireita, kuten kuumetta, päänsärkyä, lihaskipuja ja imusolmukkeiden suurenemista nivusissa. Virtsaaminen voi olla kivuliasta.
Genitaaliherpekseen ei ole tällä hetkellä olemassa parantavaa hoitoa. Viruslääkkeillä voidaan kuitenkin lievittää oireita, lyhentää oirejakson kestoa ja vähentää viruksen erittymistä.