"Tämä ei ole mikään sadan metrin laji" – Kaupunkikannatus puhutti varapuheenjohtajaehdokkaita keskustanuorten tentissä
Keskustan varapuheenjohtajaehdokkaat ottivat tiistaina kantaa muun muassa puolueen kaupunkikannatuksen parantamiseen keskustanuorten järjestämässä tentissä.
Nuorisojärjestön puheenjohtajan Jere Tapion juontama paneeli järjestettiin keskustan puoluetoimistolla Helsingin Apollonkadulla. Tenttiin osallistuivat kaikki varapuheenjohtajaehdokkaat kansanedustaja Markus Lohea lukuunottamatta.
Keskustan kolme varapuheenjohtajaa valitaan tulevana viikonloppuna Jyväskylän puoluekokouksessa. Samassa kokouksessa puolueelle valitaan myös uusi puheenjohtaja.
Kaupunkikannatus on ollut keskustalle perinteisesti vaikeaa. Puolueella ei ole esimerkiksi ollut pitkiin aikoihin yhtään kansanedustajaa Helsingin vaalipiiristä. Uudenmaan vaalipiirissä puolueella on kaksi kansanedustajaa.
Keskustan Helsingin piirin varapuheenjohtajan Petri Roinisen mukaan keskustan pitäisi rohkeasti tuoda kaupungeissa esiin omia näkökantojaan.
Roinisen mielestä varsinkin pääkaupunkiseudulla kaivataan usein niin koulutus- kuin liikenneratkaisuissakin tervettä kaupunkilais- tai maalaisjärkeä.
Roininen sanoi, että pääkaupunkisedulla tehdään paljon ratkaisuja, jotka perustuvat vihervasemmistolaiseen ideologiaan.
– Ne eivät ole aina kestäviä. Me tarvitsemme ihan oikeasti toimivia järjellisiä ratkaisuja. Sellaisia kaupunkilaiset arvostavat ja kuuntelevat, hän summasi.
Kansanedustaja Hilkka Kempin mukaan keskustan kannatus kaupungeissa ei johdu niinkään arvoista, vaan siitä, etteivät kaupunkilaiset tunnista keskustaa niistä ilmiöistä ja asioista, jotka ovat heille tärkeitä.
Hänen mielestään keskusta voisi olla kaupunkilaisten puolue, kunhan se onnistuisi sanoittamaan asiansa niin, että kaupungeissa asuvat kokisivat keskustan ajavan heille merkityksellisiä asioita.
Kemppi painotti vetäneensä keskustan varapuheenjohtajana kaupunkiverkostoa, jossa on etsitty konkreettisia keinoja kaupunkikannatuksen parantamiseen. Sieltä löytyy hänen mielestään monia hyviä avaimia asiaan.
Kansanedustaja Vesa Kallio toivoi keskustalaisilta rohkeampia puheenvuoroja siitä, mitä mieltä keskusta on erilaisista asioista.
Kallion mukaan keskustalaisten ei pidä mennä kaupunkeihin ensi sijaisesti kertomaan, mikä on keskusta ja mitä sillä on annettavanaan. Tärkeämpää on kuunnella ihmisiä, lähestyä asioita heidän kauttaan.
– Tärkeää on olla läsnä. Kertoa, mitä me asioista ajatellaan. Sitten voi sanoa, että me olemme muuten keskustalaisia, hän pohti.
Keskustanaisten puheenjohtaja Päivi Mononen-Mikkilä kaipasi kaupunkikannatuksen nostamiseen pitkäjänteistä työtä.
Hänen mukaansa keskustalaisia vaivaa usein se, että kaupunkeihin mennään vasta juuri ennen vaaleja.
– Meidän pitäisi mennä helsinkiläisten ja kaupunkilaisten keskuuteen ja kuunnella, minkälaiset asiat heitä painavat. Meidän pitäisi puhua heidän kanssaan sellaisella kielellä, jota kaikki ymmärtävät.
Mononen-Mikkilän mukaan keskustalaisten pitäisi myös murtaa turhia vastakkainasetteluja. Kaupunkilaiset ja maalaiset eivät ole toisiaan vastaan, vaan molempia tarvitaan.
Ex-kansanedustaja Joonas Köntän mukaan keskustalta ei tarvita erillistä kaupunkipolitiikkaa. Hän sanoi keskustan pärjäävänsä silloin kaupungeissakin, kun puolue pärjää maaseudulla.
– Me on Jyväskylässä saatu keskimäärin viidentoista prosentin kannatus, joka on ihan hyvä. Ei se mitenkään hankalaa ole, hän painotti.
Könttä oli kuitenkin samaa mieltä, että keskustan tulee välttää teennäistä kaupunkeihin menemistä juuri ennen vaaleja.
– Me ollaan uskottavia, kun me asumme siellä, missä olemme ehdollakin. Työn täytyy olla pitkäjänteistä. Politiikka ei ole mikään 100 metrin laji, vaan tämä on maraton. Ja maratoniakin varten pitää harjoitella vähän pidempään.