"Täällä te hurskastelette maaseudun puolesta" – keskustan Rantakangas tulistui oppositiolle dieselverokeskustelussa

Dieselvero

Viime viikolla pöydätty kansalaisaloite dieselveron poistamiseksi palasi keskiviikkona eduskunnan käsittelyyn.

Keskustelu kuitenkin ajautui nopeasti hallituksen budjettiesitykseen, jossa esitetään, että polttoaineverotusta nostettaisiin ensi vuonna kuluttajaindeksin nousua vastaavasti.

Perussuomalaisten Leena Meri piti polttoaineiden veronkorotuksia esimerkkinä siitä, kuinka Suomen osallistuminen ilmastotalkoisiin tuntuu tavallisten ihmisten kukkaroissa.

Meri muistutti, että perussuomalaiset oli ainut puolue, joka jättäytyi viime vuonna pois eduskuntapuolueiden yhteisestä ilmasto-ohjelmasta.

Kokoomuksen Arto Satonen puolestaan taivasteli maaseudulla asuvien nousevia työmatkakustannuksia.

– Nyt hyvät keskustalaiset ystävät. Te ette pääse siitä mihinkään, että olette korottaneet dieselin ja bensiinin verotusta tässä tulevassa budjetissa, hän kritisoi.

Keskustan Antti Rantakangas torjui opposition moitteet suoralta kädeltä.

Hän muistutti, kuinka sekä perussuomalaiset että kokoomus olivat mukana hallituksessa päättämässä polttoaineiden verotuksen nostamisesta vuonna 2016.

– Ette te voi sitä menneisyyttä unohtaa, Rantakangas latasi.

Lisäksi kansanedustaja huomautti, että kokoomus olisi omassa vaaliohjelmassaan kiristänyt polttoaineiden verotusta tuntuvasti.

– Täällä te hurskastelette maaseudun puolesta, mutta olette keskittämispolitiikkaa ajava puolue täydellisesti.

Kansalaisaloite dieselin käyttövoimaveron poistamiseksi keräsi yli 125 000 allekirjoitusta.

Aloitteen alullepanijoiden mielestä käyttövoimaveron perusteena nykyisin oleva käyttökustannusten tasaus ei enää toteudu bensiini- ja dieselpolttoainetta käyttävien autojen välillä.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kertoi viime viikon lähetekeskustelussa suhtautuvansa nuivasti yksittäiseen veromuutokseen.

Hänen mukaansa liikenteen kehittämiseksi pitää ennemmin laatia pitkän tähtäimen kokonaisvaltainen suunnitelma.