Suuret kaupungit arvostelevat sote-pakettia kapea-alaiseksi
Sote-lakipaketti saa kritiikkiä kuuden suurimman kaupungin johtajilta. Helsingin, Espoon, Vantaan, Tampereen, Turun ja Oulun kaupunginjohtajat arvostelevat hallituksen lähestymistapaa liian kapeaksi.
Kaupunginjohtajien mukaan sote- ja maakuntauudistus ei huomioi julkista sektoria kokonaisuutena.
Kannanotossa linjataan, että laajat toimivallan siirrot maakunnille ja kuntien veropohjan kaventaminen vievät pohjan suurten kaupunkien ja kaupunkiseutujen omiin vahvuuksiin perustuvalta elinvoiman kehittämiseltä ja investoinneilta.
Sote-uudistus kurittaa rankasti naisvaltaisia hoiva- ja hoitoaloja, Suomen lähi- ja perushoitajaliitto (Super) puolestaan ilmoitti keskiviikkona, jolloin lausuntokierros lakipaketista päättyi.
Liiton mielestä maakunta- ja sote-lait yhdessä laajan valinnanvapauden kanssa heikentäisivät työehtoja, työsuhteita ja palvelujen tasoa sote-sektorilla.
Ammattiliitto pelkää, että yksityisten yritysten lisääminen heikentää esimerkiksi työntekijöiden asemaa ja siirtää miljardeja euroja sote-rahaa ulkomaisten yritysten osakkaille.
Terveydenhuoltoalan ammattijärjestö Tehyn mielestä hankkeen myönteisiä asioita ovat esimerkiksi leveämmät hartiat palveluiden järjestämiseen sekä mahdollisuudet kaventaa terveyseroja ja hillitä kustannuksia.
Se kuitenkin huomauttaa, että terveyserojen kannalta on ratkaisevaa, millainen sote-palveluiden valinnanvapausmallista tulee.
Järjestöä huolettaa muun muassa, tuleeko yhtiöittämisvelvoitteesta liian tiukka sekä miten palvelujen integraatio toteutuu käytännössä.
Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) mukaan oikein toteutettuna sote-paketti yhdenvertaistaisi sosiaali- ja terveyspalveluja ja hillitsisi menojen kasvua. EK löytää paketista myös korjattavaa.
Esimerkiksi julkisen sektorin oman tuotannon yhtiöittämisvelvoite ei ole EK:n mielestä riittävän laaja ja selkeä. Myöskään valinnanvapautta ei pidä sen mielestä kaventaa hallituksen alkuperäisistä linjauksista.