Suomalaispoliitikot tuomitsevat hyökkäyksen – "massiivisten pakotteiden aika", "energiayhteistyö on katkaistava", "lännen on välittömästi ryhdyttävä voimakkaisiin vastatoimiin"

”Pahempaakin voi olla edessä jos tähän ei osata vastata oikealla tavalla”
Ukrainan sota

Suomalaispoliitikot yli puoluerajojen tuomitsevat Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.

– Keskustan eduskuntaryhmä tuomitsee jyrkästi Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen Ukrainaan. Ukrainaa ja ukrainalaisia pitää nyt tukea kaikin tavoin, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs tviittaa. Moni keskustalainen onkin ottanut kantaa avun antamisen puolesta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon mielestä tämä on ”musta päivä rauhalle Euroopassa”.

– Venäjä on aloittanut hyökkäyssodan Ukrainaa kohtaan. Tämä on musta päivä rauhalle Euroopassa. Annamme kaiken tukemme ja solidaarisuutemme Ukrainalle. Lännen on välittömästi ryhdyttävä voimakkaisiin vastatoimiin. Näinä vaikeina aikoina tarvitsemme yhtenäisyyttä ja päättäväisyyttä, Orpo kirjoittaa Twitterissä.

Euroopan parlamentin jäsen Eero Heinäluoma (sd.)kirjoittaa puolestaan, että on massiivisten pakotteiden aika.

– Massiivisten pakotteiden aika. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on karkea kansainvälisen oikeuden loukkaus. Venäjän sotavoimien käyttö vaarantaa tuhansien ja tuhansien viattomien ihmisten hengen. Vastuu tapahtuneesta on yksin Venäjällä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra toivoo omassa julkaisussaan hyvää rauhantahtoisille kansoille.

– Jumala siunaa Ukrainaa. Tänään on myös Viron itsenäisyyspäivä. Onnea veljeskansalle. Varjelusta kaikille vapaille kansoille, jotka tahtovat rauhaa.

– Ukraina tarvitsee tukemme, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah korostaa tviitissään.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) vertaa tilannetta natsi-Saksan aikoihin Facebook-julkaisussaan.

– Edellinen suurvaltajohtaja joka on yhtä häikäilemättömästi kuin Putin valehdellut ja toteuttanut sairaita ja rikollisia haaveitaan oli Hitler. Pahempaakin voi olla edessä jos tähän ei osata vastata oikealla tavalla.

Edellinen suurvaltajohtaja joka on yhtä häikäilemättömästi kuin Putin valehdellut ja toteuttanut sairaita ja rikollisia…

Julkaissut Erkki Tuomioja Keskiviikkona 23. helmikuuta 2022

Kokoomuslainen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen korostaa Twitter-julkaisussa EU:n yhtenäisyyden merkitystä.

– Olemme heränneet järkyttyneinä uutisiin Venäjän laajamittaisesta hyökkäyksestä Ukrainaan. Tilanne on erittäin vakava. Tärkeintä on nyt säilyttää EU:n Venäjä-politiikan yhtenäisyys ja parantaa toimintakykyämme.

Vihreiden meppi Ville Niinistö vaatii energiayhteistyön katkaisemista.

– EU-maiden on päätettävä pikaisesti tukitoimista Ukrainalle sekä pakotteista, jotka koskevat laajasti Venäjän talouden ydintä. Energiayhteistyö on katkaistava kokonaan tai osittain. Fennovoima-Rosatom ydinvoimalahanke on keskeytettävä. Sota on Euroopassa. Putin on pysäytettävä.

Monella päättävällä paikalla ollut keskustakonkari Seppo Kääriäinen pohtii tviitissään Euroopan tulevaisuutta.

– Järkyttävä aamu. Venäjän täysimittainen hyökkäys Ukrainaan. Moukarointia. Kuva hyökkäyksestä ja koko tilanteesta täydentyy tunti tunnilta. Tärkeää kuulla Suomen valtionjohdon kanta ja arvio. (TPutva koolla). Minne Eurooppa matkalla?