Keskustalaiset vaativat nopeaa apua Ukrainalle – "Ukrainaa ja ukrainalaisia pitää nyt tukea kaikin tavoin"

Ex-ministeri pohtii: Kannattavatko venäläiset todella Venäjän hyökkäystä Ukrainaan?
Ukrainan sota

Keskustalaiset tuomitsevat Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja vaativat maalle nopeaa apua.

Euroopan parlamentin jäsen Elsi Katainen pitää sotatoimia anteeksiantamattomina.

– Venäjän sotatoimet Ukrainassa ovat järkyttäviä ja anteeksiantamattomia! Sovitut yhtenäiset vastatoimet otettava käyttöön välittömästi ja tukea Ukrainalle on annettava, Katainen kirjoittaa Twitterissä.

Twitterissä näkemyksensä ilmaisevat myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan keskustalaisjäsenet Anu Vehviläinen, Mikko Savola ja Jouni Ovaska sekä varajäsen Hilkka Kemppi.

– Ajatukset ukrainalaisten luona. Ukraina tarvitsee tukemme ja apumme. Venäjä järkyttää koko Euroopan turvallisuusjärjestelyä. Paineisessa tilanteessa EU:lta ja länneltä odotetaan pikaisia, uusia toimia, Vehviläinen kirjoittaa.

– Surullista mutta totta. Venäjän laajamittainen hyökkäys Ukrainaan on alkanut. Tuomittavaa ja vastenmielistä. Tästä tulee Eurooppaan pitkäkestoiset seuraukset jotka koskettavat valitettavasti myös meitä, Savola toteaa.

– Heräsimme uutisiin, joita kukaan ei olisi halunnut kuulla. Sota Euroopassa on totta. Suuri huoli lapsista ja siviileistä hyökkäyksen jaloissa. Tarvitaan tekoja, joilla voimme auttaa ukrainalaisia, Ovaska tviittaa.

– Tuomitsen Venäjän Ukrainassa aloittamat sotilaalliset toimet. Diplomatian ja itsenäisyyden nimeen vannovan Suomen on oltava osa EU:n rintamaa. Turvallisuusympäristömme on muuttunut vaikeasti ennustettavaksi, Kemppi kirjoittaa.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kertoo tavanneensa Ukrainan suurlähettilään eilen, ja kertoneensa tälle eduskuntaryhmien yksimielisistä näkemyksistä.

– Tapasin eilen Ukrainan suurlähettiläs Olga Diprovan. Kerroin ja kuvasin hänelle eduskuntaryhmien puheenvuoroissaan ilmaisevan hyvin yksimielisen tuen Ukrainalle. Venäjän raadollinen tappavaa voimaa käyttämä perusteeton hyökkäys Ukrainaan on järkyttävä. Seuraukset tästä tulevat olemaan laajat ja pitkäkestoiset. Ne on meidän Suomessakin kestettävä, Vanhanen kirjoittaa Facebookissa.

Tapasin eilen Ukrainan suurlähettiläs Olga Diprovan. Kerroin ja kuvasin hänelle eduskuntaryhmien puheenvuoroissaan…

Julkaissut Matti Taneli Vanhanen Keskiviikkona 23. helmikuuta 2022

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs esittää tuomion koko eduskuntaryhmän puolesta.

– Keskustan eduskuntaryhmä tuomitsee jyrkästi Venäjän sotilaallisen hyökkäyksen Ukrainaan. Ukrainaa ja ukrainalaisia pitää nyt tukea kaikin tavoin, hän tviittaa.

Koko joukko muitakin keskustan kansanedustajia vaatii Ukrainalle nopeaa apua.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan on raukkamainen teko itsenäistä valtiota ja kansaa kohtaan. Ukrainaa on autettava, Joonas Könttä tviittaa.

– Venäjän sotilaallinen hyökkäys Ukrainaan on perusteeton ja tuomittava teko, Pekka Aittakumpu kirjoittaa.

Ex-ministeri Hanna Kosonen pohtii myös, onko Venäjän kansa todella ”tällaisen geopoliittisen suuruudenhulluuden” puolella.

– Venäjän sotilasoperaatio Ukrainassa on alkanut. Räjähdyksiä eri puolella maata. Hulluutta ja typeryyttä, joka johtaa miljoonien kärsimykseen. Venäjä kuvittelee saavuttavansa jotakin. Ukrainalaisia on autettava heti.

– Kannattavatko venäläiset todella Venäjän hyökkäystä Ukrainaan? Ovatko venäläiset tällaisen geopoliittisen suuruudenhulluuden ja johtajansa Putinin puolella? Samalla ovat vihan, julmuuden, riiston ja alistamisen puolella, Kosonen pohtii tviitissään.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä toteaa omassa tviitissään, että Euroopassa puhaltavat nyt kylmät tuulet.

– Kylmät tuulet puhaltavat Euroopassa. Venäjän yksipuolinen sotilaallinen hyökkäys Ukrainaan on ehdottoman tuomittavaa. Suomi tukee Ukrainaa ja ukrainalaisia.