Suomalaiset arvostavat presidenteistä eniten Kekkosta

Presidentit

Suomalaiset arvostavat maan presidenteistä eniten Urho Kekkosta, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselystä. Lähes puolet kyselyyn vastanneista nimeää Kekkosen kolmen eniten arvostamansa presidentin joukkoon.

Toiseksi eniten arvostusta nauttii istuva presidentti Sauli Niinistö, joka nousee kärkikolmikkoon 45 prosentissa vastauksissa. Kolmanneksi nousee Mauno Koivisto 35 prosentilla.

Naiset arvostavat Tarja Halosta ja Koivistoa enemmän kuin miehet. Kaikkien vastaajien keskuudessa Halonen on neljännellä tilalla 30 prosentin osuudella. C.G.E. Mannerheimin mainitsi 23 prosenttia, kuudenneksi nousseen Martti Ahtisaaren 21 prosenttia.

Halosen ja Ahtisaaren arvostus on hieman korkeampaa nuorimman ikäluokan keskuudessa. Yli 60-vuotiaiden joukossa Kekkonen ja Niinistö ovat ylivertaisia.

Suurin osa, 60 prosenttia, hallituspuolueiden kannattajista arvostaa Kekkosta ja Niinistöä 68 prosenttia. Halonen taas saa keskimääräistä enemmän, 45 prosenttia, arvostusta oppositiopuolueiden tukijoilta.

Myös puoluekannat näkyvät arvostuksessa. Keskustalaiset noteeraavat korkealle Kekkosen, Niinistön, J.K. Paasikiven ja Kyösti Kallion, kun kokoomusta kannattavat arvostavat eniten Niinistöä, Mannerheimiä, Paasikiveä ja Risto Rytiä.

SDP:n kannattajilla kärjessä ovat Koivisto ja Halonen. Vasemmistoliiton kannattajien mielestä Halonen on ylivertaisesti arvostetuin presidentti, vihreät arvostavat muita enemmän Halosta ja Ahtisaarta ja perussuomalaisten top-kolmoseen yltävät Kekkonen, Mannerheim ja Ryti.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS joulukuun alussa. Haastatteluja tehtiin vähän päälle tuhat. Virhemarginaali on vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.