Suojelupoliisikin siitä jo varoittaa – tuhansissa kodeissa ja mökeillä hurisee turvallisuusriski, johon kannattaa varautua näillä vinkeillä
Suojelupoliisi on nostanut vuotuisessa turvallisuuskatsauksessaan voimakkaasti esiin päivittämättömien kotireitittimien muodostaman kansallisen tietoturvauhan.
Suojaamattomia reitittimiä voidaan esimerkiksi kaapata kyberhyökkäyksiin. Telian arvion mukaan miljoonista suomalaisten käytössä olevista reitittimistä merkittävä osa vaatisi toimenpiteitä uhan torjumiseksi.
Telian laiteliiketoiminnasta vastaava johtaja Markku Saranpää kertoo, että suurimman riskin muodostavat yli viisi vuotta vanhat reitittimet.
– Niihin ei välttämättä ole enää saatavissa tietoturvapäivityksiä. Tällaisia reitittimiä löytyy suomalaiskodeista useita satoja tuhansia, hän muistuttaa.
Suomalaisilla on Saranpään mukaan käytössään yli kolme miljoonaa kiinteää ja langatonta reititintä. Esimerkiksi uudemmat, operaattoreilta hankitut reitittimet päivittyvät automaattisesti.
– Digitaalinen turvallisuutemme rakentuu reitittimien lisäksi älylaitteista, verkon turvallisuudesta ja ihmisten huolellisuudesta niiden käytössä. Jokainen voi siis itse vaikuttaa paitsi oman digielämänsä turvallisuuteen, myös koko Suomen kansalliseen tietoturvaan, Saranpää toteaa.
Päivittämättömien reitittimien lisäksi Markku Saranpää korostaa muiden nettilaitteiden päivitysten ja suojausten tarvetta.
– Turvallisuutta voi parantaa merkittävästi huolehtimalla reitittimen sekä muiden laitteiden käyttöjärjestelmien ja sovellusten päivityksistä aktiivisesti. Nämä päivitykset pitävät yleisesti sisällään parannuksia laitteen käyttöön sekä erittäin tärkeitä tietoturvapäivityksiä haavoittuvuuksia vastaan. Osa päivityksistä lähetetään laitteisiin automaattisesti, hän huomauttaa.
Tietokoneelle, tabletille tai älypuhelimeen asennettava tietoturvaohjelmisto tunnistaa haittaohjelmat ja estää pääsyn haitalliseksi tunnistetuille sivustoille.
– Hoidamme tänä päivänä ostokset, terveyspalvelut, pankkiasioinnin ja muut tärkeät asiat netissä. Tämä asettaa laitteiden turvallisuudelle entistä isomman merkityksen. Kaikki laitteet, joilla näitä tärkeitä asioita hoidetaan, tulisi suojata luotettavalla tietoturvaohjelmistolla, Saranpää sanoo.
Viisi vinkkiä hyvään digiturvallisuuteen:
1. Tietoturvaohjelmisto käyttöön
Tietoturvaohjelmisto suojaa käyttäjän tietokoneen, tabletin ja älypuhelimen. Sovellus tunnistaa haittaohjelmat ja estää pääsyn haitalliseksi tunnistetuille sivustoille.
2. Asiakkaan käytössä olevan reitittimen päivittäminen ja suojaaminen
Vanhemmissa laitteissa päivitykset eivät välttämättä asennu automaattisesti, joten käyttäjän tulee itse huolehtia päivityksistä. Lisäksi langaton wifi-verkko pitää aina suojata salasanalla, että ulkopuolinen taho ei voi hyödyntää liittymän omistajan henkilötietoa, eli IP-osoitetta. Suojelupoliisi suosittelee suomalaisia hankkimaan reitittimensä teleoperaattoreilta.
3. Päätelaitteen käyttöjärjestelmän ja sovellusten päivittäminen
Tietokone, tabletti tai älypuhelin saavat säännöllisesti järjestelmäpäivityksiä laitevalmistajalta. Nämä päivitykset pitävät yleisesti sisällään parannuksia laitteen käyttöön sekä erittäin tärkeitä tietoturvapäivityksiä haavoittuvuuksia vastaan.
4. Vahvojen salasanojen ja monivaiheisen tunnistautumisen käyttäminen
Aseta kaikkiin verkkopalveluihin uniikit salasanat ja hyödynnä monivaiheista tunnistautumista. Verkkopalveluja hakkeroidaan jatkuvasti, ja rikolliset saavat käyttäjätunnuksia haltuunsa. Samojen tunnusten käyttäminen tuo ison tietoturvariskin.
5. Käyttäydy huolellisesti verkossa
Kaikista turvatoimista tai sovelluksista huolimatta käyttäjän tulee olla aina valppaana verkossa. Nykyisin erilaiset verkkohuijaukset ovat yleistyneet vauhdilla ja muotoutuneet haastavammaksi, osittain tekoälyn kehittymisen myötä.