SS: "Millainen lääkäripula meillä olisi nyt, jos lääkäreitä koulutettaisiin vain Helsingissä ja Turussa", kysyy närkästynyt professori emerita

Koulutus

Kuopiolainen professori emerita Riitta Ahonen on närkästynyt korkeakoulutuksen hajauttamista julkisuudessa kritisoineisiin puheenvuoroihin.

Savon Sanomien Mielipide-osastolle kirjoittanut Ahonen pitää erityisen valitettavana sitä, että Itä-Suomen yliopiston hallituksen puheenjohtaja meni EK:n ja Akavan kelkkaan allekirjoittamalla koulutuksen keskittämistä puoltaneen lausunnon.

Ahonen muistuttaa samaa keskustelua samoilla perusteilla käydyn jo silloin kun Kuopion ja Joensuun korkeakoulut perustettiin 1960-luvun lopussa.

– Silloiset poliitikot olivat kaukonäköisiä ja rohkeita. Lääkärikoulutus alkoi Kuopiossa vuonna 1972 ja farmasian koulutus vuotta myöhemmin. Helsingin yliopisto vastusti voimakkaasti farmasian koulutuksen aloittamista Kuopiossa. Argumentit olivat samat kuin nyt: laatu kärsii, hän toteaa.

Farmasian opetuksen laatu ei Ahosen mukaan kärsinyt uuden yksikön perustamisesta.

– Päinvastoin Kuopion koulutus ja tutkimus pakotti myös Helsingin yliopiston farmasian uudistumaan. Entä millainen lääkäripula meillä olisi nyt, jos lääkäreitä koulutettaisiin vain Helsingissä ja Turussa, professori emerita heittää.

Aluepolitiikka on Riitta Ahosen mukaan läpi historian ollut osa korkeakoulupolitiikkaa.

– Turun Akatemia perustettiin Ruotsi-Suomeen, jotta saataisiin pappeja ja virkamiehiä myös valtakunnan itäisiin osiin. Turun yliopisto puolestaan perustettiin kansalaiskeräyksellä 1920-luvulla, jotta maahan saataisiin suomenkielisiä virkamiehiä, hän luettelee.

Riitta Ahonen muistuttaa, että tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) tuskin tarkoitti omilla hajauttamista puolteneilla ulostuloillaan sitä, että joka kylään perustettaisiin korkeakoulu.

– Enemmänkin kyse on siitä, mitä koulutusohjelmia eri puolilla maata olevissa koulutusyksiköissä on. Korkeakoulut vahtivat mustasukkaisesti omia tonttejaan. Koulutuksen ja työvoiman tarve eivät välttämättä kohtaa, hän harmittelee.