Soini: USA:n Isis-pyyntö arvioidaan huolella

Terrorismi

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan Suomi tutustuu rauhassa Yhdysvalloista tulleeseen pyyntöön osallistuia  äärijärjestö Isisin vastaiseen taisteluun.

Soini sanoi STT:lle, että hallituksen ja tasavallan presidentin täytyy muodostaa kanta pyyntöön. Kyse on poliittisesta päätöksestä.

Ulkoministeriön apulaisosastopäällikkö Timo Kantola vahvisti aiemmin, että myös Suomi on saanut hiljattain Yhdysvalloilta pyynnön osallistua Isisin vastaisen koalition työhön.

Pyynnön sisältöä Kantola ei suostunut vielä paljastamaan. Hän kuitenkin muistuttaa, että Suomi on jo nyt mukana koalition työssä. Viitisenkymmentä sotilasta kouluttaa irakilaisjoukkoja Pohjois-Irakin Erbilissä. Koulutettavat Peshmerga-joukot taistelevat Isisiä vastaan.

– Olemme osallistuneet myös terrorismin vastaiseen vierastaistelijoihin liittyvään työhön. Lisäksi koalition puitteissa on tehty humanitaarista työtä, Kantola kertoo.

Erbilin koulutustyössä on Kantolan mukaan kyse kriisinhallintatehtävästä.

Kysyttäessä, voidaanko suomalaisia sotilaita ja aseita lähettää Isisin vastaiseen taisteluun, Kantola ei antanut suoraa vastausta.

– En pysty sanomaan tähän. Nyt mennään sellaiselle alueelle, jota on vaikea tässä vaiheessa ennakoida. Mutta kriisinhallintaan osallistuminen on kuitenkin se muoto, jolla Suomi osallistuu Erbilin koulutukseen tällä hetkellä, hän sanoi.

Yhdysvallat haluaa Ruotsin apua äärijärjestö Isisin vastaisessa taistelussa. Yhdysvaltain puolus­tus­mi­nis­teri Ashton Carter on lähettänyt tätä varten pyynnön ruot­sa­lai­selle virka­vel­jel­leen Peter Hultqvistille, kertoi Expressen-lehti.

Asiaa käsitellään parhaillaan, sanoo Hultqvistin tiedottaja lehdelle.

Kamppailu Isisiä vastaan on tehostunut Pariisin terrori-iskujen jälkeen. Viime viikolla Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi, että tavoitteena on Isisin tuhoaminen.

Yhdysvallat on lähettänyt myös Norjalle samanlainen pyynnön.

–  Tiedustelussa on kyse osal­lis­tu­mi­sesta tais­te­lu­len­toihin, logis­tiik­ka­tu­esta ja erikois­jou­koista, sanoo Norjan puolus­tus­mi­nis­teri Ine Eriksen Söreide uutistoimisto NTB:lle.

Kanerva Ylelle: Pyynnön taustalla Irakin koulutusoperaaatio

Juttua päivitetty klo 20.20