SK: Marin ei lähde ehdolle aluevaaleihin – "On tärkeää, että tulevilla valtuutetuilla on aikaa hoitaa tehtävää"

Aluevaalit

Suuri osa kansanedustajista asettuu todennäköisesti ehdolle tammikuun aluevaaleissa, kertoo Suomen Kuvalehti.

Kansanedustaja voi siis jatkossa käyttää valtaa kolmella hallinnon tasolla: eduskunnassa, aluevaltuustossa ja kunnanvaltuustossa.

Pääministeri ja Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin ei asetu aluevaaleissa ehdolle ajankäytöllisistä syistä.

– On tärkeää, että tulevilla valtuutetuilla on aikaa hoitaa tehtävää, hän viestittää Suomen Kuvalehdelle avustajansa välityksellä.

Marin kuitenkin toivoo, että mahdollisimman moni ”aina kansanedustajista lähtien” lähtee ehdolle.

Puolueiden puheenjohtajista ehdolle ovat lähdössä ainakin Riikka Purra (ps), Petteri Orpo (kok) ja Sari Essayah (kd).

Hallituspuolueiden puheenjohtajat ja ministerit Annika Saarikko (kesk), Li Andersson (vas) ja Anna-Maja Henriksson (r) eivät vastanneet SK:n kysymykseen ehdokkuudesta. Maria Ohisalo (vihr) ja Harry Harkimo (liik) eivät voi asettua ehdolle, koska Helsingissä vaaleja ei käydä.

Suomen Kuvalehti selvitti ehdokasasiaa soittokierroksella eduskuntapuolueiden puoluesihteereille. Puolueet pitävät tunnettujen kansanedustajien ehdokkuuksia tärkeänä äänestysaktiivisuuden nostamisen kannalta.

Moni puoluesihteeri myös katsoo, että kansanedustajilla voi olla sote-asiantuntijuutta, jota tarvitaan hyvinvointialueiden käynnistämisessä.

SK:n haastattelema Tampereen yliopiston kunnallispolitiikan professori Arto Haveri pitää puolestaan kolmella tasolla päättämistä kyseenalaisena. Haverin mukaan ajankäytön näkökulmasta kolmen tehtävän hoitamisessa on jo uskottavuusongelmaa.

– Kiinnostavaa on, miten äänestäjät reagoivat ja tuomitsevatko he tällaisen käyttäytymisen, Haveri pohtii.