SK: EU-puolustusyhteistyön hankkeet takussa, paljastavat vuodetut paperit

Puolustuspolitiikka

Yritykset kehittää Euroopan unionin puolustusyhteistyötä eivät ole ottaneet tuulta alleen, kertoo Suomen Kuvalehti. Tiedot perustuvat vuodettuun raporttiin yhteistyöprojektien etenemisestä.

EU:n pysyvässä rakenteellisessa yhteistyössä (PESCO) on tavoitteena edistää jäsenmaiden yhteistä kalustoa ja koulutusyhteistyötä.

Vuonna 2017 alkanut yhteistyö muodostuu 46 projektista. Vuodetun raportin mukaan niistä viidentoista on kerrottu myöhästyvän ja neljäntoista aloitus on lykätty epämääräisesti tulevaisuuteen. Kuuden projektin viivästymisen syyksi on raportoitu koronapandemia.

Asiasta uutisoineen Politico-lehden mukaan 21 projektia on vasta ideointivaiheessa, jossa projektin ajatusta kehitellään.

Suomen Kuvalehdelle asiaa kommentoi Suomen sotilasedustajana EU:ssa ja Natossa toimiva kenraalimajuri Mikko Heiskanen, jonka mukaan viivästymisestä huolimatta yhteistyö etenee. Heiskasen mukaan projektien viivästymisen taustalla on se, että yhteistyöohjelma on suuri ja kaikilla osapuolilla on siinä opettelemista.

Heiskanen nostaa Suomen Kuvalehdessä esille myös EU-maiden hyvin erilaiset puolustustarpeet ja teollisuuspolitiikat, jotka vaikuttavat maiden haluun osallistua yhteisiin projekteihin.

PESCO:n yhteistyöhankkeet perustuvat jäsenmaiden vapaaehtoiseen osallistumiseen. Suomi on ollut halukas syventämään unionin puolustusyhteistyötä.

Täsmennetty tieto kenraalimajuri Mikko Heiskasen EU- ja Nato-sotilasedustajan asemasta 14.19.