Sipilä uskoo sopuun Britannian vaatimuksista
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) uskoo torstaina alkavan huippukokouksen tuovan sovun Britannian EU-vaatimuksiin. Hänen mukaansa Britannian lähtö EU:sta olisi katastrofi erityisesti taloudellisesti.
Britannia järjestää myöhemmin kansanäänestyksen EU-jäsenyydestään.
Sipilän mukaan kansanäänestykseen liittyy riski, sillä jäsenyyden lisäksi myös muut asiat vaikuttavat äänestyskäyttäytymiseen.
– Ei EU hajoa, uskon että ratkaisuun päästään, Sipilä sanoo.
Huippukokouksen aikana on tarkoitus puhua myös pakolaiskriisin hoidosta. Uusia avauksia ei ole tulossa, Sipilä sanoo.
– Yhdessä sovittu pitää saada aikaan. Nyt on viimeisiä hetkiä ratkaisuille, sillä muuten maat tekevät yhä enemmän omia ratkaisujaan, Sipilä sanoo.
Sipilän mukaan turvapaikanhakijoiden reitti voi siirtyä yhä enemmän Suomen itärajalle, jos Balkanin kautta kulkemista rajoitetaan.
Ratkaisua Britannian vaatimuksista on hierottu kokouksen alla sekä virkamiestasolla että kahdenvälisissä neuvotteluissa, mutta vaikeimmat kysymykset jäävät EU-maiden johtajien ratkottavaksi.
Saksan liittokansleri Angela Merkelin mukaan valtaosa Britannian EU-vaatimuksista on perusteltuja ja ymmärrettäviä.
Merkel sanoo uskovansa Britannian pääministerin David Cameronin tavoin, että EU:n on tarpeen parantaa kilpailukykyään ja vähentää byrokratiaa.
Avoimet kohdat liittyvät muun muassa EU-työntekijöiden sosiaalietuihin ja ulkomaille maksettaviin lapsilisiin, kertovat kokousta valmistelevat virkamieslähteet Brysselissä.
Valtiojohtajien on päästävä sopuun siitä, kuinka kauan Britannia voisi rajoittaa muualta EU:sta tulevien työntekijöiden sosiaalitukia. Lisäksi pitäisi päättää, millä perusteilla ulkomaille maksettavia lapsilisiä voi rajoittaa.
Toinen koetinkivi liittyy Britannian ja euromaiden väliseen suhteeseen.
Etenkin Ranskaa närästää se, että Britannia haluaa päästä vaikuttamaan euromaiden tekemiin päätöksiin. Cameron on huolissaan euromaiden linjaamasta sääntelystä, jolla on vaikutuksia myös Britannian finanssisektorille.
Cameron haluaa huippukokouksesta sopimuksen, joka on oikeudellisesti sitova.
Osa lainsäädännöstä edellyttää myös EU-parlamentin hyväksynnän.
Parlamentin puhemies Martin Schulzin mukaan Cameronin on turha odottaa takeita siitä, että parlamentti välttämättä hyväksyisi sovun.