Sipilä tapasi tieteentekijöitä – ennätysyleisö paikalla
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tunnistaa luottamuksen heikentyneen hallituksen ja tiedeyhteisön välillä.
Provosoivasti nimetyssä, Tieteentekijöiden liiton ja Professoriliiton järjestämässä Oy Suomen yliopisto Ab -kevätseminaarissa Sipilä sai tilaisuuden puolustaa ja perustella hallituksen tekemiä korkeakoululeikkauksia.
Perustelut kiinnostivat tiedeväkeä: kevätseminaariin saapui ennätysmäärä ihmisiä.
Puheessaan Sipilä korosti päätöksenteon perustuvan arvoihin, jotka ”ovat happotestissä silloin, kun menee huonosti”. Hänen mukaansa päätöksiä on helppo arvostella osoittamalla sormella vain yhtä arvoista.
– Olemme eläneet tulevien sukupolvien kustannuksella. Arvojen väliltä täytyy löytää tasapaino, yhtään arvoa unohtamatta, hän totesi.
Puheensa jälkeisiä kommentteja pääministeri ei ehtinyt jäädä kuulemaan, mutta tilaisuuden järjestäjät lupasivat koota ne hänelle jälkikäteen tutustuttaviksi. Sipilä ehti vastata vain yhteen kysymykseen ennen presidentin esittelyyn kiirehtimistä.
Kommentteja kirvoitti muun muassa se, ettei Sipilä maininnut puheessaan humanistisia tai yhteiskuntatieteitä.
Helsingin yliopiston professori Anne Maria Holli totesi kokevansa sen kielivän arvostuksen puutteesta. Hollin mukaan yksi osoitus tästä oli se, että Sipilä siteerasi puheessaan taloustieteilijä Joseph Schumpeteria kutsuen tätä nykyisen innovaatioajattelun isäksi.
– Jo ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijat tietävät, että Joseph Schumpeter on erittäin elitistisen demokratiateorian kehittäjä, jonka mielestä kansalla ei ole minkäänlaista kykyä valtaan, vaan kansan ainoa tehtävä on kerran neljässä vuodessa äänestää parhaat päättäjät, hän näpäytti.
Myönteistä palautetta Sipilä sai esimerkiksi siitä, että hän totesi hanke- ja projektirahoitusmaailman menneen liian pitkälle.
Tilaisuudessa julkistettiin kahden liiton yhdessä laatima Yliopisto Suomen parhaaksi -visio. Liittojen mukaan yliopistojen rakenteelliseen kehittämiseen liittyvät ehdotukset ovat usein vailla konkretiaa ja lisäksi säästöjen keskellä tavoitteet kuulostavat epärealistisilta.
Professoriliiton puheenjohtaja Kaarle Hämeri pitää Sipilän osallistumista seminaariin merkkinä siitä, että hallitus haluaa keskustella tiedeyhteisön kanssa. Sekä Hämeri että Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Petri Koikkalainen korostavat, että julkisuudessa käytävän kansalaiskeskustelun lisäksi liitot toimivat myös suoraan poliittisten päättäjien ja sidosryhmien kanssa.
Sipilän puheesta Hämeri ja Koikkalainen löysivät tulevaisuuden kannalta hyviä elementtejä, mutta myös kohtia, joita he haluaisivat haastaa.
– Mitään ruusuisia aikoja pääministeri ei meille luvannut, vaan pikemminkin hän sanoi, että leikkaukset olivat välttämättömiä, Koikkalainen toteaa.
Yliopisto Suomen parhaaksi -vision olennaisimpia ajatuksia ovat Hämerin ja Koikkalaisen mielestä rahoituksen ennustettavuus, työrauha ja luottamus sekä se, että yliopisto saa keskittyä perustutkimukseen ja koulutukseen.
Lisäksi he kaipaavat yliopistojen autonomian kunnioittamista ja reiluja sääntöjä siitä, miten yliopistoja jatkossa rakennetaan.