Sipilä tapasi kolme presidenttiä Etelä-Amerikassa
Pääministeri Juha Sipilä juhlisti Etelä-Amerikan matkallaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä avaamalla Suomen suurlähetystön Kolumbian pääkaupungissa Bogotássa
Tämän viikon vierailullaan suomalaispääministeri tapasi Kolumbian, Perun ja Bolivian presidentit sekä useita ministereitä.
Kolumbiassa Sipilä keskusteli kahdenvälisten ja taloussuhteiden kehittämisestä presidentti Juan Manuel Santosin, ulkoministeri María Ángela Holguín ja opetusministeri Yaneth Gihan kanssa.
Presidentti Santosin tapaamisessa esillä oli koulutuksen merkitys yhteiskunnan kehitykselle.
– Presidentti kertoi, että Kolumbia pitää koulutussektorin kehittämistä merkittävänä tekijänä erityisesti maaseudulla kestävän rauhan aikaansaamisessa, pääministeri sanoo.
Sipilä ja Santos osallistuivat myös kolumbialaisten ja suomalaisten yritysten tapaamiseen. Team Finland -vienninedistämismatkalla pääministerin mukana oli 15 suomalaista yritystä koulutuksen, ”cleantechin”, energian ja kyberturvallisuuden alalta.
Suomalaisyritysten kiinnostus Kolumbian markkinoita kohtaan on kasvanut maan rauhanprosessin etenemisen ja talouskasvun myötä.
– Suurlähetystön avaaminen kehittää maidemme välistä suhdetta askeleen eteenpäin. Uskon, että kaupankäynnillämme on mahdollisuus kasvaa huomattavasti nykyisestä, Sipilä arvioi.
Suomalaisyritykset voivat Sipilän mukaan tarjota Kolumbialle teknologiaa ja osaamista, joka auttaa maan kehittämisessä. Hän toivoo, että Suomen suurlähetystön avaaminen ja taloussuhteidemme vahvistaminen tukee osaltaan Kolumbian rauhanprosessia.
Boliviassa Sipilä keskusteli maan presidentin Evo Moralesin sekä ulkoministeri Fernando Huanacunin kanssa maiden kahdenvälisistä suhteista, etenkin taloudellisen yhteistyön syventämisen mahdollisuuksista.
Perun presidentti Pedro Pablo Kuczynskin, pääministeri Mercedes Araozin kanssa sekä ympäristöministeri Elsa Galarzan kanssa esillä olivat kahdenväliset suhteet, alueellinen integraatio ja kehitys sekä globaalit kysymykset.
Kahdenvälisten taloudellisten suhteiden kehittämisessä Sipilä nosti esiin yhteistyömahdollisuudet koulutuksen, kaivosteollisuuden, puhtaan energian, kyberteknologian sekä metsätalouden osalta.