Sipilä: On vastuullani varmistaa haavojen umpeutuminen

Sote-ratkaisu

Sopu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisesta syntyi myöhään perjantain ja lauantain välisenä yönä.

– Meillä on sote-sopu, jossa on 18 itsehallintoaluetta ja 15 sotealuetta, elikkä kolme aluetta järjestää sote-palvelut jonkin muun kautta, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi järjestelyä neuvotteluiden päätyttyä.

Sipilän mukaan järjestelystä kerrotaan enemmän aamulla. Yksityiskohtainen linjaus julkistetaan maanantaina kello 13.

Sipilän mukaan nyt saavutetun päätöksen takana on ”hurjasti yksityiskohtia”. Hän sanoi uskovansa, että sote-uudistus on nyt valmis etenemään.

– Nyt virkamiesten mukaan tällä periaatelinjauksella meillä on erittäin hyvät edellytykset saada laki eduskuntaan vuodessa.

Yön aikana pidetyssä tiedotustilaisuudessa medialle ilmoitettiin, että asiaa kommentoi pelkästään pääministeri Sipilä.

Paikalla olleen STT:n kuvaajan mukaan muitakin neuvotteluihin osallistuneita, muun muassa Alexander Stubb (kok.), poistui tiedotustilaisuuden alkuhetkillä paikalta, mutta he eivät kommentoineet neuvotteluja tai sopua mitenkään.

Sipilä kuvaili sote-prosessia ”hankalaksi ja raskaaksi”. Kysymyksiin hallituksen sisällä vallitsevasta tunnelmasta ja yhtenäisyydestä Sipilä vastasi uskovansa, että koossa on ”joukkue, joka voi viedä sote-uudistuksen maaliin asti.”

Hänen mukaansa sote-uudistuksen tapaisissa suurissa uudistuksissa on löydettävä kipukohdat, jotka voisivat myöhemmin estää uudistuksen etenemisen.

– On saatava selville, olemmeko ymmärtäneet oikein sen, mistä olemme sopineet niin, että meillä ei kahden viikon kuluttua ole jokin uusi kipukohta pöydällä ja siinä täytyy mennä kivulle asti, niin kuin nyt on menty.

Sipilä sanoi, että hänen on voitava olla pääministerinä varma siitä, että ”uudistus menee maaliin saakka”.

– Jos tämän pakotetun päätösprosessin aikana on haavoja tullut, on minun tehtäväni saada ne umpeutumaan.

Sote-sopu herätti heti keskustelua Twitterissä.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kirjoittaa Twitterissä, että valtioneuvoston tiedote sovun sisällöstä herättää enemmän huolta ja kysymyksiä kuin tarjoaa vastauksia. Päätöstä on hänen mukaansa avattava.

– 18 itsehallintoaluetta 15 sotealuetta varten kuulostaa monimutkaiselta ja paljolta. Vapaus valita taas julkista rapauttavalta, kirjoittaa Niinistö.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) puolestaan kiitteli sopuratkaisua.

– Suomeen tulee aito valinnanvapausmalli, Grahn-Laasonen kirjoittaa Twitterissä.