"Selkeämpää etupiiriajattelun tuomista 2000-luvun elämään ei ole nähty" – Vanhanen huolestui Venäjän pyrkimyksistä vaikuttaa Suomen Nato-pohdintoihin

Ulkopolitiikka

Entinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on huolestunut Venäjän pyrkimyksistä vaikuttaa rajanaapuriensa mahdollisiin pohdintoihin sotilasliitto Natoon liittymisestä.

Kreml julkaisi tiistaina poikkeuksellisen kattavan selvityksen presidentti Vladimir Putinin ja presidentti Sauli Niinistön välisestä puhelinkeskustelusta.

Kremlin selvityksen mukaan Putin ilmoitti puhelussa Niinistölle, että Venäjän uudet turvatakuuvaatimukset Naton laajenemiskiellosta itään vastaavat Helsingin Ety-kokouksen päätöslauselmia vuodelta 1975. Putin sanoi myös tukevansa Niinistön aloitetta huippukokouksesta vuodelle 2025 ”tässä kontekstissa”.

Vanhanen kirjoittaa Facebookissa, että Kremlin kattava selvitys on jo teko itsessään, jolla on selvä tarkoitus.

– Putin sai mahdollisuuden kytkeä Suomen mahdollinen (Nato-)pohdinta osaksi kansainvälistä kuumaa poliittista keskustelua ja toistaa vaatimuksensa sopimuksesta, jolla Naton itälaajeneminen estetään.

Erityisen huolestuttavana Vanhanen pitää sitä, että Venäjä haluaisi kytkeä Etykin mahdollinen 50-vuotiskokous Naton itälaajenemista koskevan keskustelun yhteyteen.

– Selkeämpää etupiiriajattelun tuomista 2000-luvun elämään ei ole nähty, Vanhanen sanoo.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa nykyään vaikuttava Vanhanen korostaa, että Suomi ei ole tällä hetkellä hakemassa Naton jäsenyyttä. Päätös siitä on kuitenkin tehty Suomen omasta harkinnasta.

– On selvää, että etupiiriajettelua emme voi hyväksyä. Eduskunta on tuoreeltaan linjannut politiikkamme sekä ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa että vielä tuoreemmassa puolustusselonteossa. Suomen linjasta ei ole epäselvyyttä eikä Venäjänkään pidä nostattaa tietoista vastakkainasettelua Suomen kanssa kansainvälisen politiikan periaatetasosta – siitä mikä kuuluu itsenäisen maan suvereniteetin piiriin.

Vanhanen, 66, toimi Suomen pääministerinä vuosina 2003–2010. Hän jättäytyi eduskunnasta pois vuoden 2010 syksyllä, mutta palasi Arkadianmäelle vuoden 2015 eduskuntavaalien yhteydessä.

Vanhanen toimi Marinin hallituksen valtiovarainministerinä kesästä 2020 kesään 2021.

Kreml on julkaissut ydinsanoman puhelustaan Suomeen. Julkaisu on teko itsessään, jolla on tarkoitus. Aina on tiedetty,…

Julkaissut Matti Taneli Vanhanen Tiistaina 14. joulukuuta 2021