SDP korottaisi Suomen kansainvälistä profiilia

Toimia tarvitaan SDP:n mukaan seuraavalla hallituskaudella ja Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella
Politiikka

Suomen pitäisi aktivoitua maailmalla ja vahvistaa sekä kehitys- että YK-politiikkansa, katsoo SDP. Suomelta puuttuvat nyt näkyvät kansainväliset aloitteet ja YK-strategiaa on päivitetty viimeksi vuonna 2013, puolue moittii.

Demarit peräävät myös toimia, joilla Suomen kehitysrahoitus nostettaisiin pitkällä tähtäimellä YK:n tavoitteen mukaiseen 0,7 prosenttiin bkt:sta. Nostosta pitäisi sopia parlamentaarisen sopimuksen avulla, ohjelman valmistelua vetänyt kansanedustaja Jutta Urpilainen ehdottaa.

SDP korottaisi kehityspolitiikan profiilia seuraavalla hallituskaudella. Kehitysyhteistyön tulisi tukea demokratiaa, pyrkiä vähentämään eriarvoisuutta ja ajaa toimia veronkierron torjumiseksi.

Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella ensi vuonna pitäisi vahvistaa toimia ilmaston suojelemiseksi. Aseidenriisunnassa tarvittaisiin aktiivisempaa otetta ja toimia ydinaseettomuuden puolesta.

Lisäksi Suomen tulisi edistää yritysvastuusääntelyä EU:ssa ja YK:ssa, jossa neuvotellaan sitovasta yritystoimintaa ja ihmisoikeuksia koskevasta kansainvälisestä sopimuksesta.